30 Octombrie 2015
3506 accesări
0 comentarii

De câte ori, atunci cândaţi observat o persoană căreia îi tremură incontrolabil mâinilesau capul,nu aţi catalogat-o imediat: „Are Parkinson!“?Din păcate, atrage atenţia medicul neurologAdrian Barbu, din cadrul Centrului Multifuncţional Flora, sunt din ce în cemai frecvente cazurile în care respectivele persoane primesc acelaşi diagnostic şi atunci când trec pragul unui specialist. Spunem din păcate, pentru că sunt diagnosticate greşit.

„Mă lovesc din ce în ce mai des de situaţii în care pacienţii sunt diagnosticaţi cu o aşa zisă boală Parkinson, fără răspuns la zecile de combinaţii de medicamente anti-parkinsoniene, cu agravarea stării generale după administrarea de levodopa şi care de fapt suferă de alte afecţiuni neurologice”, a subliniat medicul Adrian Barbu.

„Nu orice tremor este boala Parkinson!”, a atras atenţia medicul neurolog constănţean. „De fapt, doar puţini dintre cei care tremură suferă de această afecţiune degenerativă, ea având o incidenţă de aproximativ 2% în rândul populaţiei de peste 60 de ani”, a precizat dr. Adrian Barbu.

În schimb, una dintre cele mai frecvente cauze ale mişcărilor incontrolabile, involuntare, ale capului sau mâinilor este tremorul esenţial.

„Pentru a face diferenţa dintre cele două afecţiuni, trebuie ştiute câteva elemente esenţiale. Tremorul esenţial debutează gradual, este bilateral (la ambele mâini), cu intensitate relativ egală; tremorul se agra-vează la mişcări, de exemplu când persoana încearcă să ducă lingura la gură, să bea din pahar şi i se asociază frecvent şi tremorul capului, într-o mişcare sus - jos («da - da») sau stânga - dreapta («nu - nu»). De asemenea, tremorul esenţial se agra-vează la stres, emoţii intense, supărare, consum de cofeină, oboseală, temperaturi extreme.

În schimb, boala Parkison debutează unilateral, pentru ca abia în stadiile avansate să afecteze ambele părţi. Tremuratul este mai evident în repaus şi se reduce la mişcări, iar la nivelul capului este mai rar întâlnit. Totodată, tremorul este însoţit de lentoare în mişcări, de rigiditate şi instabilitate posturală. Iar în cazul administrării de medicamente levo-dopa răspunde favorabil tratamentului”, a explicat specialistul neurolog.

„Aşadar, dacă aveţi în familie astfel de cazuri, cu evoluţie slabă a celor diagnosticaţi cu boala Parkinson, sub tratamentele administrate, citiţi, urmăriţi, încercaţi să evaluaţi şi cereţi o altă opinie medicală de specialitate”, a concluzionat medicul constănţean Adrian Barbu.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii