20 Martie 2018
2752 accesări
0 comentarii

Hepatita C este o boală nu doar foarte serioasă, dar mai ales foarte gravă, care poate duce la ciroză sau la cancer hepatic. Hepatita C, au explicat reprezentanții Fundației „Baylor Marea Neagră” este provocată de un virus, identificat în urmă cu 29 de ani.


Dr. Marioara Mușat, medic specialist Boli Interne a declarat că virușii incriminați în hepatite sunt virusul B, virusul C și D.


„Virusul D nu crește niciodată singur, ci doar cu B-ul. Trebuie menționat că aceștia sunt viruși distincți. B-ul este B, C este C, dar amândoi sunt la fel de periculoși. Mai mult decât atât, virusul B este chiar mai contagios decât HIV-ul, pentru că acesta se găsește în toate secrețiile organismului, în lacrimi, în salivă, în urină, secreție uretrală, în sânge, în laptele matern, se găsește peste tot. Aceste secreții ale unui pacient infectat cu virus B pot intra în contact cu sângele infectat. De precizat că sunt extrem de periculoase, pentru că toți acești viruși sunt foarte infecțioși”, a subliniat dr. Mușat.


În general, tipul de hepatită C se întâlnește cel mai des la persoanele care au fost contaminate în urma unor transfuzii de sânge, dar și la consumatorii de droguri infectați, ca urmare a folosirii necorespunzătoare a materialelor de injectare a drogurilor etc. De obicei, cauza principală a cancerului de ficat este ciroza care este cauzată fie de hepatita C, B sau alcool.


Având în vedere că ficatul este format din mai multe tipuri de celule, există mai multe tipuri de tumori ce pot fi rezultate din ficat. Aceste tumori au cauze diferite și sunt tratate în mod diferit, unele putând fi benigne (noncanceroase) iar altele (canceroase) putând să se împrăștie și în alte zone al corpului (metastaze).


Medicii spun că pacienții cu cancer hepatic suferă de această boală în următoarele situații: infecția cronică cu anumite virusuri hepatice, pe fondul unui ficat deteriorat de malformații congenitale sau de abuz de alcool ori din cauza obezității sau a unui ficat gras.


Alți factori de risc pentru cancerul de ficat sunt: consumul de steroizi, diabetul, bolile metabolice ereditare sau bolile rare. Conform studiilor, bărbații au fost raportați a fi mai dispuși la cancerul de ficat decât femeile.
Cancerul de ficat mai este cunoscut și sub denumirea de cancer hepatic și se referă la cancerul care pornește din ficat. Tumorile la ficat pot prezenta simptome precum dureri abdominale, piele galbenă, greață sau disfuncție hepatică sau se pot detecta de către echipamente de imagistică medicală.


Specialiștii susțin că cele mai des întâlnite cazuri de cancer de ficat sunt cancerul de ficat secundar sau metastazic, însemnând că acesta a pornit dintr-o altă zonă a corpului. Cancerul de ficat care începe din ficat este mai rar întâlnit și se datorează prevalenței hepatitei cauzată de viruși contagioși care predispun o persoană la cancer de ficat.


De reținut, cancerul hepatic evoluează pe o perioadă foarte lungă complet asimptomatic. Astfel, pacienții nu simt niciun disconfort local sau dacă apare ceva, în general simptomele sunt minore și cancerul de ficat poate fi ultimul lucru la care se gândesc. Din acest motiv, pacienții care au factori de risc importanți, cum ar fi ciroza, o infecție cu virusuri hepatitice, consum cronic de alcool, ar trebui incluși în programe de screening.
Perioada lungă între creșterea tumorală și primele semne ale bolii reprezintă o cauză a mortalității crescute în rândul pacienților diagnosticați cu hepatocarcinom. La momentul diagnosticului, pacienții prezintă oboseală, febră, durere abdominală și anorexie.


Pe măsură ce tumora crește în volum, destinde capsula care acoperă ficatul la exterior determinând durere în hipocondrul drept.
În plus, unii pacienți pot dezvolta ascită, adică lichid în cavitatea abdominală. Așa că, detectarea rapidă a unui posibil cancer, în stadii incipiente, poate influența semnificativ prognosticul și poate asigura o supraviețuire mai lungă a pacientului.

Taguri articol: sfatul medicului durere abdominală ficat alcool boli interne cancer

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU