08 Februarie 2017
2035 accesări
0 comentarii

S-a creat o isterie în rândul bolnavilor care folosesc statine (medicamente care scad sinteza de colesterol), un medicament pentru bolnavii cu nivelul de colesterol mărit, după ce o emisiune televizată ar fi promovat ideea că statinele duc la Alzheimer şi la tot felul de tulburări periculoase.

„Din cauză că persoane neavizate dau astfel de sfaturi, mulţi pacienţi refuză să mai ia statine. Lumea nu mai ascultă de experţi. În cazul acestor medicamente, statine, trebuie să se ia în considerare raportul risc-beneficiu. Infarctul şi accidentul vascular cerebral sunt bolile cardiovasculare numărul unu, care trebuie evitate cu orice preţ”, explicădr. Ionel Oţel, medic specialist cardiolog.

Potrivit medicului, nivelul crescut de colesterol apare din cauza alimentaţiei nepotrivite, a relelor obiceiuri şi a faptului că lumea nu se mai mişcă, efortul fizic lipsind cu desăvârşire.

„Milioane de oameni urmează tratamentul cu statine! Riscul de a face infarct sau atac cerebral vascular este infinit mai important faţă de riscul efectelor secundare ale statinelor. O parte din pacienţi au încetat să îşi mai ia tratamentul, din cauză că au auzit la televizor că dă hepatită şi Alzheimer, însă sunt cercetări care spun că nu este adevărat.

Bineînţeles, ca orice lucru, pe lângă părţile bune, are şi reacţii adverse, ca orice medicament. Exemplul alcoolului: un pahar de vin este medicament, cinci pahare se transformă în otravă. Desigur că orice medicament chimic este o agresiune chimică, până la urmă, dar avem mijloacele de sănătate naturale: mâncatul sănătos, efortul fizic şi somnul”, a declarat dr. Ionel Oţel.

Taguri articol: sfatul medicului pacienti ionel oţel medicament

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii