01 Martie 2022
1207 accesări
0 comentarii

Atunci când încep să meargă în picioare, unii copii pot prezenta ceea ce popular se cheamă picioare crăcănate. Medicii susţin că, de cele mai multe ori, acest „defect” se poate corecta de la sine. Dar în cazul în care persistă, părinţii ar trebui să se adreseze unui medic ortoped.

„Acest mic defect al copiilor se datorează, în primul rând poziţiei din uter, însă, printr-o simplă radiografie sau analize de sânge, medicul poate aduna informaţiile necesare pe baza cărora se poate edifica asupra fiecărui caz în parte”, explică medicul primar pediatru Zişan Omer.

Este bine să ştiţi, de asemenea, că forma picioarelor unui copil şi felul lui de a păşi sunt influenţate şi de ereditate. Pe de altă parte, este adevărat că toţi bebeluşii au picioarele strâmbe la naştere, după cum la fel de adevărat este că această caracteristică dispare în jurul vârstei de doi ani. „Cel mai adesea, fenomenul este determinat de încercarea copilului de a-şi menţine echilibrul, destul de rare fiind cazurile în care picioruşele crăcănate sunt semnul unor afecţiuni ale picioarelor”, mai spune medicul specialist.

De cele mai multe ori, primii paşi ai copilului sunt făcuţi cu picioarele foarte depărtate unul de celălalt, din cauză că în altă poziţie ar cădea imediat. „Abia atunci când situaţia persistă şi după vârsta de trei ani, se recomandă un consult la medicul ortoped, care poate determina dacă este vorba despre un semn al dezvoltării copilului sau dacă picioarele crăcănate pot crea tot felul de probleme. Dacă vizita la medic este făcută la timp, iar tratamentul este urmat corect, majoritatea cazurilor se rezolvă”, explică medicul pediatru.

Taguri articol: pediatrie sfatul medicului analize copii probleme echilibru picioare

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea PERHAIŢĂ