05 Decembrie 2016
1859 accesări
0 comentarii

Contracepţia de urgenţă se utilizează pentru a preveni o sarcină nedorită, în urma unui contact sexual neprotejat sau protejat necorespunzător şi este reprezentată de: pilule care se administrează în primele trei zile (estro-progestative şi cele numai pe bază de progestageni); dispozitive intrauterine din cupru, în primele cinci zile, după contactul sexual neprotejat.

Previne ovulaţia, fertilizarea şi implantarea. Cu cât se întârzie mai mult folosirea anticoncepţionalelor de urgenţă, cu atât eficacitatea scade. Utilizate corect, acestea au o eficacitate de 99%. Utilizarea frecventă a acestui tip de contracepţie creşte riscul de sarcină.

„Pilulele cu progestagen au efecte secundare mai reduse faţă de contra-ceptivele orale combinate. Dispozitivul intrauterin poate fi folosit pe termen lung. În schimb, pot apărea dereglări ale menstruaţiei, efecte secundare (greaţă, oboseală, dureri de cap, ameţeli). Pastila de a doua zi poate cauza dureri ale sânilor, irascibilitate, emotivitate necontrolată şi durere abdominală”, explică dr. Loti Popescu, specialist în promovarea sănătăţii.

Taguri articol: sfatul medicului contracepţie loti popescu

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU