Sarcina
1567 accesări 19 Aprilie 2017 0 comentarii

Riscurile obezităţii în sarcină. Controlul greutăţii, un plus pentru mamă şi copil

Obezitatea în sarcină poate afecta şi sănătatea mamei, şi a copilului. De aceea, pentru a evita complicaţiile, cel mai bine este ca viitoarea mamă să aibă o comunicare adecvată cu medicul curant, pentru a ţine sub control greutatea corporală.

Cât despre femeile care au kilograme în plus înainte de sarcină, este indicat ca acestea să slăbească măcar câteva kilograme înainte de concepere.

Obezitatea în sarcină creşte riscul apariţiei anumitor complicaţii, cum este hipertensiunea arterială. De asemenea, la femeile însărcinate obeze, sarcina se poate prelungi peste termenul de 42 de săptămâni, pot apărea probleme în timpul travaliului şi, de asemenea, riscul de operaţie cezariană este mai mare, iar vindecarea plăgilor post operatorii mai greoaie. Adesea, din cauza obezităţii în sarcină, se nasc copii mai mari decât media (macrosomi).

Potrivit dr. Andrei Nicolae Zisu, specialist obstetrică şi ginecologie, Spitalul Euromaterna, „pierderea în greutate înainte de sarcină reprezintă o soluţie eficientă pentru scăderea riscului apariţiei problemelor cauzate de obezitate. Obezitatea în timpul sarcinii poate cauza diabet gestaţional, preeclampsie, tulburări ale somnului. Scăderea în greutate (chiar minimală), înainte de sarcină, poate îmbunătăţi starea generală de sănătate şi poate pava calea către o sarcină sănătoasă, aducând reale avantaje atât pentru mamă, cât şi pentru copil”.

Cu alte cuvinte, controlul greutăţii corporale este foarte important atunci când vine vorba de conceperea unui copil.

Pentru a preîntâmpina eventualele complicaţii, consultaţiile dese, urmarea sfaturilor medicului curant şi, eventual, ale unui nutriţionist pot fi de mare ajutor atât mamei, cât şi copilului.

Taguri articol: sarcina obezitate ginecologie euromaterna mama femeile

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.