Sfatul medicului
4058 accesări 18 Aprilie 2016 0 comentarii

Riscurile stenozei de arteră renală. Cei mai afectaţi sunt tinerii fumători

Stenoza arterelor renale reprezintă obstrucţia prin plăci de colesterol a arterei renale, condiţie în care rinichiul „nu se mai poate hrăni“ şi apar unele pusee tensionale mari, în special la tineri. Orice hipertensiune brusc instalată, la tineri, trebuie să ridice suspiciunea unei stenoze de arteră renală sau a unei afectări de glande suprarenale. Această patologie este des întâlnită la pacienţii de sex masculin în special, la fumători, la marii hipertensivi, dislipidemici şi la diabetici.

Diagnosticarea acestei afecţiuni, este extrem de importantă, din cauza atât a potenţialului ridicat de risc cardiovascular, cât şi apariţiei, în timp, a insuficienţei renale cronice şi necesită parcurgerea unor etape, în care nu trebuie neglijat nici cel mai mic element clinic sugestiv, iar testele specifice de investigare sunt esenţiale.

„Stenoza de arteră renală este principala cauza de hipertensiune renovasculă. Afecţiunea devine semnificativă hemodinamic, odată cu îngustarea lumenului vascular cu peste 60%, şi poate duce la cele două complicaţii majore ale bolii: producerea hipertensiunii arteriale renovasculare şi/sau alterarea parenchimului renal, structural şi funcţional, datorită modificărilor presiunilor de perfuzie renală, cu dezvoltarea insuficienţei renale cronice”, a declarat dr. Gianina-Gabriela Şotilă, medic specialist nefrolog, Medstar General Hospital.

Ce semne şi simptome prezintă pacientul?

Instalarea bruscă a hipertensiunii severe, în special la tineri, sau „accelerarea” unei hipertensiuni bine controlate anterior, precum şi hipertensiune care nu reacţionează la un tratament cu cel puţin 3 medicamente antihipertensive sunt primele semne ale acestei afecţiuni.

Ochii sunt şi ei afectaţi, apărând retinopatia cu evoluţie rapidă. Apariţia bruscă a edemului pulmonar acut la un hipertensiv, fără cauză aparentă, sau dezvoltarea, în aceleaşi condiţii, de insuficienţă cardiacă inexplicabilă. Acestea sunt câteva elemente care îi determină pe specialişti să pună diagnosticul de stenoză de arteră renală.

„Pacienţii cu stenoză arterială prezintă insuficienţă renală acută, după administrarea de inhibitori de enzimă de conversie, iar nivelul de potasiu seric scade inexplicabil. Se înregistrează o creştere a probelor renale: creatinina şi ureea serică. Ecografic, se poate observa rinichi mai mic, unilateral. În 75% din cazuri se găseşte ocluzie de arteră renală”, precizează medicul specialist.

Investigaţii pentru depistarea afecţiunii

Pacienţii depistaţi cu hipertensiune arterială presupusă a fi renovasculară trebuie să efectueze o serie de investigaţii considerate obligatorii în orice hipertensiune arterială şi vor continua cu cele speciale pentru hipertensiunea renovasculară.

„Ecografia renală evidenţiază asimetria de lungime a rinichilor, o diferenţă mai mare de 1,5 cm indică suspiciunea unei stenoze unilaterale de arteră renală. Ecografia Doppler renală s-a dovedit, în ultimii ani, un instrument util în stabilirea diagnosticului acestei afecţiuni. Este neinvazivă, relativ ieftină şi permite monitorizarea pacienţilor, inclusiv a celor stentaţi, dar principalul rol este de screening. Angiografia renală prin tomografia computerizată spirală are o sensibilitate şi specificitate crescută în diagnosticul patologiei. Angiografia prin RMN este neinvazivă şi are potenţial non-nefrotoxică”, declară dr. Gianina Şotilă.

Angiografia renală convenţională, cu substanţă de contrast, rămâne cea mai indicată investigaţie recomandată de specialişti, pentru detectarea stenozei de arteră renală. Acurateţea metodei se apropie de 100%, potrivit specialiştilor.

v v v

Pentru mai multe informaţii puteţi apela numerele de telefon Medstar General Hospital: 0241.638.251, 0722.574.250.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.