20 Mai 2016
6320 accesări
0 comentarii

Naşterea naturală după cezariană (NVDC) este un subiect pe care foarte multe mămici ar dori să îl clarifice. Se poate sau nu ca o femeie să nască natural după ce a suferit o cezariană? În ultimii ani, la noi în ţară, dar şi în Constanţa, prin intermediul specialiştilor de la Spitalul privat Isis, acest lucru este posibil.
Nu toate cadrele medicale recomandă NVDC, deoarece aceasta implică şi riscuri, atât pentru mamă, cât şi pentru făt. De aceea, foarte multe viitoare mămici sunt reticente în a naşte vaginal, după o cezariană. Ca urmare a întrebărilor ce au acaparat mediul online despre acest subiect, BB Center, în colaborare cu specialiştii Spitalului privat Isis, dr. Ioana Buda, dr. Mohamed Zaher şi dr. Bogdan Ciornei, a organizat o conferinţă pe această temă care a fost transmisă şi live, în mediul online, pentru ca toate viitoarele mămici să îşi clarifice toate nelămuririle pe care le au cu privire la acest subiect.
Astfel, medicul specialist Ioana Buda a punctat faptul că o naştere vaginală după o cezariană este posibilă, însă cu anumite riscuri, mai multe decât la o naştere tipică. Principalul risc la care se expune o femeie însărcinată este ruptura uterină, care poate surveni în timpul travaliului, însă prin monitorizarea atentă, acest lucru poate fi prevenit, sau dacă nu, se poate interveni la timp pentru a salva viaţa bebeluşului.
„Informarea este cea mai importantă. O femeie însărcinată ar trebui să îşi facă o listă de întrebări pe care să i le adreseze medicului pentru ca acesta să îi rezolve toate nelămuririle despre naştere şi travaliu.
În această situaţie, când mama îşi doreşte o NVDC, sarcina, dar mai ales travaliul şi naşterea trebuie monitorizate corect”, a explicat dr. Ioana Buda, specialist obstetrică şi ginecologie.

Naşterea vaginală după cezariană
Pentru că fiecare femeie este individuală, nu se poate anticipa posibilitatea unei astfel de naşteri. Această decizie implică o relaţie strânsă cu medicul curant, pentru a se stabili parametrii în care se va desfăşura naşterea. Din momentul în care începe travaliul, gravida trebuie să fie monitorizată, pentru a nu apărea suferinţa fetală.
„Travaliul poate prezenta complicaţii care să ţină fie de bebe, fie de mamă. Dacă bătăile inimii fătului scad sau cresc, acesta intră în suferinţă fetală. În timpul travaliului, apare şi riscul de ruptură uterină, deoarece operaţia este o zonă cu rezistenţă scăzută. Aceasta este o problemă de urgenţă majoră, deoarece trebuie să se intervină pentru a se salva viaţa copilului, riscul de deces fiind crescut. De obicei, dacă femeile resimt durere la nivelul cicatricii sau sângerări, trebuie să le atragă atenţia”, explică medicul specialist.
Chiar şi NVDC în apă este posibilă, dacă există comunicare şi monitorizare potrivită, spune medicul specialist. Acest proces trebuie să decurgă cât mai natural, aşa că specialiştii le sfătuiesc pe mame să nu apeleze la niciun fel de medicaţie şi să aibă răbdare ca lucrurile să evolueze în ritmul lor.
Cazurile în care intervin probleme şi survine ruptura uterină sunt puţine comparativ cu naşterile naturale după cezariană în care totul decurge normal, iar gravidele nasc fără niciun fel de complicaţii.
„Nu vrem să medicalizăm prea mult un act care trebuie să decurgă natural. Intervenim medicamentos doar când este cazul. Precizez însă că există femei care au linia operaţiei subţire, dar totul a decurs normal, dar altele care au avut linia operaţiei puternică şi totuşi aceasta s-a desprins. Cu monitorizare se poate interveni la timp, deci se poate NVDC”, conchide specialistul.
Potrivit specialiştilor, comunicarea şi monitorizarea sunt factorii decisivi ca naşterea să decurgă normal. Pentru a evita riscurile, medicii recomandă ca fiecare femeie să aştepte cel puţin un an pentru a concepe din nou, pentru a-i acorda răgaz uterului să se refacă. Acesta este un sfat util atât mamelor care nasc pe cale vaginală, cât şi celor care nasc cu cezariană.

Taguri articol: sarcina nastere naturala nastere

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU