20 Iunie 2022
149 accesări
0 comentarii

Sacroiliita este o afecțiune inflamatorie cu care se confruntă multă lume și care provoacă durere și disconfort în partea inferioară a spatelui. Tocmai de aceea, abordarea sa precoce oferă o ameliorare rapidă a simptomelor. Nu știți care este cauza durerilor?

De cele mai multe ori, a precizat dr. Claudia Suciu, originile durerilor de spate variază de la afecțiuni ale organelor interne la probleme ale oaselor și ale articulațiilor. Cert este că, înainte de toate, vorbim despre inflamația articulației sacroiliace, iar în organism există două astfel de articulații, situate în partea inferioară a spatelui, care sunt responsabile de unirea osului sacral al coloanei vertebrale cu oasele iliace ale pelvisului. Funcția lor este de a compensa presiunea picioarelor în timpul mișcării și sarcina corpului. Din păcate, acest proces inflamator compromite structurile situate în articulații și afectează și ligamentele, mușchii și nervii din jur. Cauzele sunt multiple și sunt asociate cu suprasolicitarea excesivă a articulației. În general, afectează una dintre articulațiile sacroiliace, cu disconfort pe partea dreaptă în majoritatea cazurilor. Problema este că sacroiliita este o durere continuă, localizată, persistentă în partea inferioară a spatelui, ce se poate extinde până la fese și spatele picioarelor, fără a ajunge la genunchi.


„În principiu, afecţiunea începe să se manifeste ca o durere arzătoare, starea accentuându-se de la statul în picioare pentru o perioadă lungă de timp, urcatul scărilor, alergarea și mersul pe suprafețe denivelate. În cazurile avansate, durerea apare chiar și în stare de repaus. De regulă, durerea scade pe parcursul zilei şi se intensifică noaptea.

Persoanelle afectate trebuie să ştie că suprasolicitarea fizică și forțele repetitive de compresie și tracțiune asupra aparatului articular sunt principalele cauze ale sacroiliitei. Totodată, compromisul ligamentar, osos și cartilaginos favorizează eliberarea de substanțe chimice care stimulează receptorii durerii. Dintre cele mai frecvente cauze amintim: osteoartrita, traumele repetitive, spondilita anchilozantă, asimetria picioarelor, infecțiile articulare. În alte cazuri, poate fi vorba despre deformarea osului sacral sau diverse căderi și accidente de mașină, dar şi de slăbiciunea mușchilor abdominali și fesieri. De exemplu, în timpul sarcinii, apar modificări care pot provoca sacroiliita, aceasta fiind rezultatul relaxării ligamentelor care stabilizează articulațiile, alături de creșterea în greutate și tulburarea mersului”, a subliniat medicul.


Specialistul a precizat că inflamația sacroiliacă este mai des întâlnită la bărbații în vârstă. În mod similar, următoarele afecțiuni cresc riscul de îmbolnăvire: excesul de greutate sau obezitatea, fracturile și luxațiile anterioare, modificările alinierii coloanei vertebrale, cum ar fi hiperlordoza și scolioza.

Taguri articol: sfatul medicului

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU