23 Ianuarie 2023
426 accesări
0 comentarii

Medicii chirurgi constănţeni salvează zilnic, din ghearele morţii, numeroşi bolnavi, majoritatea fiind diagnosticaţi cu cancer în stadii avansate. Trei dintre aceştia au avut tumori specifice, complexe, de mari dimensiuni, dar datorită priceperii şi îngrijirii personalului din spital, eişi-au recuperat viaţa şi se simt bine.

În ultima perioadă, specialiştii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) s-au confruntat cu o avalanşă de cazuri oncologice, pacienţi cu tumori neoplazice, în special cancere colorectale, aflaţi în stadii avansate de evoluţie. Practic, nu a existat zi în care să nu fie operate astfel de persoane în clinica de chirurgie. „Ne-am confruntat zilnic cu astfel de cazuri. Pacienţii cu patologii oncologice care necesită un tratament chirurgical sunt operaţi frecvent în serviciul nostru, ajungând să avem, câteodată, chiar şi 3-4 pacienţi oncologici pe zi. În afară de bolnavii cu acest tip de cancer, avem şi pacienţi cu cancer mamar, genital, endometrial şi patologie gastrică sau pancreatică. Am operat pacienţi refuzaţi de alte clinici din ţară, care prezentau diverse formaţiuni tumorale, în principal retroperitoneale, unele extrem de voluminoase, care au impus intervenţii chirurgicale de amploare, complexe, ţinând cont de localizare şi de raporturile faţă de anumite organe şi ţesuturi importante, cum sunt vasele ileale, ureterul, aorta şi alte structuri nervoase. Vârsta acestora este variată. De exemplu, am avut o pacientă de 31 de ani care prezenta dureri la nivelul coloanei lombosacrate, cu iradiere de-a lungul membrului inferior, considerată a fi o afecţiune de coloană vertebrală, ca o discopatie lombosacrată, pentru care s-a efectuat, în ambulatoriu, o investigaţie de rezonanţă magnetică nucleară. Acesta a evidenţiat o formaţiune, pe partea dreaptă, de aproximativ 5-6 cm, care comprima nervii, vasele iliace şi musculatura parasacrată, astfel încât a necesitat o intervenţie laborioasă, ţinând cont de aceste raporturi, extrem de intime cu vasele importante ale organismului, care asigură vasculaizaţia membrului inferior şi care, practic, a fost considerată un succes. La final, s-a reuşit excizarea în totalitate a tumorii, fără să avem o afectare a structurilor de vecinătate, pacienta fiind externată după şase zile. Provocările pe care le avem sunt de la pacienţii care şi-au neglijat semnele sau simptomele de boală şi ajung în stadii avansate de boală, atunci când posibilităţile terapeutice sunt mai slabe şi prognosticul pe timp îndelungat este, bineînţeles, mai rezervat”, a declarat pentru „Cuget Liber” şeful secţiei Chirurgie I din cadrul SCJU, dr. Răzvan Popescu.

Tot mai multe intervenţii realizate pe cale laparoscopică

Un lucru ce trebuie menţionat este că în ultima vreme a crescut considerabil numărul intervenţiilor chirurgicale minim invazive, aşa-numitele intervenţii laparoscopice sau chirugia de catifea, inclusiv pentru patologia oncologică, şi ne referim aici, la cancerele colorectale, aceasta fiind şi una dintre preocupările medicilor constănţeni, de a dezvolta aceste tehnici, dar şi de a creşte numărul intervenţiilor chirurgicale oncologice în sfera colorectală, prin multiplele avantaje pe care le prezintă chirurgia minim invazivă. Acestea includ, în principal, recuperarea rapidă, spitalizarea redusă, durerea postoperatorie redusă şi, bineînţeles, reinserţia socio-profesională mai rapidă, dar, desigur, respectând toate principiile oncologice, aceasta fiind un lucru foarte important.

Tot de curând, chirurgii s-au aflat în faţa unui alt caz deosebit, un pacient în vârstă de 69 de ani, cu multiple operaţii antecedente, având şi un hepatocarcinom (cancer de ficat), operat în urmă cu şase ani, într-o clinică din Bucureşti. Din păcate, el a dezvoltat o formaţiune tumorală voluminoasă la nivelul glandei suprarenale stângi, fiind diagnosticat cu circa trei ani în urmă cu această recidivă, care a crescut progresiv în dimensiuni. „Între timp, pacientul a refuzat să urmeze tratament oncologic, ajungând la o dimensiune mare a tumorii, aproximativ 18 cm, care venea în raport intim cu splina, pancreasul şi nu numai. Din această cauză, s-a impus efectuarea unei intervenţii extrem de complexe, în care s-au reuşit mobilizarea şi rezecţia acestei formaţiuni, cu conservarea structurilor de vecinătate, adică a splinei, pancreasului şi rinichiului stâng, cu o evoluţie postoperatorie favorabilă, pacientul externându-se după o săptămână”, a explicat medicul.

Screening gratuit de depistare a tumorilor colorectale

De menţionat că orice astfel de intervenţie este extrem de complexă şi sunt necesare echipe antrenate în chirurgia oncologică, şi în principal, în chirurgia de anvergură, care implică ore întregi în sala de operaţii, dar cel mai important este rezultatul obţinut, salvarea vieţii bolnavului.

Un alt caz grav a ajuns la Spitalul Judeţean Constanţa, în urmă cu câteva zile. Este vorba despre o pacientă trimisă de Spitalul Municipal Mangalia, care prezenta o formaţiune tumorală voluminoasă, dură, la nivelul hemiabdomenului stâng, cu un sindrom anemic şi cu dureri moderate. Computer tomograful a evidenţiat o formaţiune de circa 16 cm, care invada peretele, muşchii, nervii şi colonul descendent. Ca urmare, femeii i-a fost făcută o intervenţie de amploare şi o rezecţie a peretelui abdominal, împreună cu colonul.

Desigur, astfel de cazuri apar mereu. Tocmai de aceea, pentru a evita ajungerea în stadii avansate de boală, medicii trag încă un semnal de alarmă ca, indiferent de vârstă, să se prezinte la medic încă de la primele semne sau simptome de boală.

„Recomand să se facă investigaţii specifice, mai ales pentru a depista tumorile colorectale. În prezent, se derulează în judeţul nostru şi în toată regiunea de sud-est a României un program de screening prin care pot fi investigaţi gratuit pacienţii cu diferite tumori colorectale, pe care să le surprindem într-un stadiu incipient, atunci când intervenţia chirurgicală aduce un real beneficiu. Ulterior, cu tratamentul oncologic adecvat, prognosticul acestor pacienţi va fi mult îmbunătăţit. În acest sens, populaţia trebuie să se adreseze medicilor de familie, după care li se fac nişte teste speciale de detecţie a bolii şi, ulterior, se poate face o colonoscopie, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. La acest moment, avem deja pacienţi care au beneficiat de acest program de screening, în urma căruia s-au depistat formaţiuni tumorale în stadii mult mai bune sau chiar incipiente”, a încheiat dr. Răzvan Popescu.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU