Sfatul medicului
3087 accesări 01 Martie 2016 1 comentariu

Sâni dureroşi şi menstruaţie neregulată. Dereglări hormonale sau cancer?

Sânii sunt strâns legaţi de ovare, fiind şi organe a căror integritate depinde de sănătatea hormonală a femeii. De aceea, orice tulburare de ciclu menstrual, dureri la nivelul ovarelor, tensiune la nivelul sânilor sau toate simptomele cumulate trebuie să îndrepte pacienta către medicul specialist pentru a identifica problemele de natură malignă.
Afecţiunile maligne în rândul femeilor au o incidenţă extrem de ridicată în ultimii ani, potrivit medicilor specialişti. Cancerul de sân este printre primele cauze de mortalitate în România, după cancerul pulmonar. Având în vedere aceste date, simpla examinare a sânilor reprezintă un gest care poate salva vieţi.
„Cancerul este o boală destul de perfidă ce nu prezintă simptome decât în stadii avansate de boală. În ceea ce priveşte cancerul la sân, datoria femeilor, indiferent de vârstă, este să se auto-examineze şi să urmărească orice modificare, atât la nivelul sânilor, cât şi genital.
Dacă pacienta sesizează o formaţiune chistică la nivelul sânilor trebuie supusă unei ecografii mamare. De obicei, formaţiunile benigne sunt «reci», adică slab vascularizate. În schimb, un sân cu tumoare malignă va avea o vascularizaţie puternică, culoare a mamelonului sau chiar a sânului schimbată.
Pentru formaţiunile care nu sunt evidenţiate la ecografie există soluţia mamografică sau cea a RMN-ului, deşi acestea sunt iradiante.
Totodată, se ţine cont şi dacă formaţiunea rămâne la aceeaşi dimensiune la un interval de o lună. În acest caz se poate recurge la consultul oncologic şi la puncţia care analizează ţesutul afectat”, a precizat dr. Mohamed Zaher, specialist obstetrică-ginecologie în cadrul Spitalului privat Isis.
Factori agravanţi
Obezitatea, fumatul, menopauza târzie, menarha precoce sau avorturile multiple sunt doar câţiva dintre factorii care favorizează apariţia cancerului mamar.
„Pe lângă factorii ereditari, cei amintiţi influenţează apariţia carcinoamelor mamare dat fiind faptul că, de exemplu, cantitatea de estrogen scade sau creşte, funcţie de menarhă şi menopauză. O femeie care ajunge la menopauză şi suferă de obezitate va fi supusă unui risc mult mai mare de boală din cauza acestui hor-mon secretat crescut”, mai spune medicul.
Investigaţii moderne de diagnosticare
Pe lângă ecografia mamară, mamografie şi examen RMN, specialistul recomandă sonoelastografia, o metodă mai nouă de diagnostic, non-invazivă şi neiradiantă cu ajutorul căreia se eva-luează elasticitatea ţesutului mamar sau a formaţiunilor tumorale depistate.
Este complementară ecografiei clasice oferind în plus informaţii despre structura, duritatea sau elasticitatea leziunilor.
„Este o tehnică ecografică, folosindu-se un ecograf cu modul de sonoelastografie, prin care se măsoară calitativ şi cantitativ elasticitatea tumorilor mamare. Elasticitatea tumorilor canceroase este redusă faţă de cea a tumorilor necanceroase, astfel că metoda poate diferenţia, cu o acurateţe de 90%, tumorile maligne (canceroase) de tumorile benigne (necanceroase).
Sonoelastografia este o metodă foarte bună pentru evaluarea formaţiunilor de dimensiuni mici ce poate să diferenţieze chisturile complicate de nodulii solizi şi recunoaşte cu uşurinţă chisturile mamare”, completează medicul.

Taguri articol: sfatul medicului menstruaţia cancer

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

1 comentariu

28 martie 2018 elmacho
bustsize

Recomandarea mea este sa lasi organismul sa faca ceea ce stie, deoarece pana pana la 25 de anicu siguranta penisul mai creste cativa cm. Indiscutabil ca baietilor care au mai mult de 20 ani si care au nevoie de o mana de ajutor pentru a reusi presta relatii sexuale. Nu doar atat, in cazul in care barbatii isi doresc un penis mai lung bineinteles se poate da cu incredere cu crema Titan Gel, fiindcã exista cateva testimoniale necesare ca acele rezultate promise de Titan Gel sa nu intarzie sa apara. Cum oare posibil sa se intample acest lucru? Puteti citi in randurile ce urmeaza in acest articol, in care vom incerca sa dam pe fata toate lucrurile utile unei eventuale cumparari de Titan Gel. detoxic pret Astfel, Titan Gel, este un produs ce ofera rezultate benefice inca de la prima aplicare a acestuia. Titan Gel se recomanda a se utiliza o data pe zi, fix inainte de initierea actului sexual, pentru a beneficia de rezultatele benefice ale acestuia asupra organelor genitale. Imediat dupa aplicarea Titan Gel, veti observa calitatea erectiei dumneavoastra, contribuind astfel la oferirea unei partide de sex mult mai indelungate, avand ca scop final satisfacerea partenerei dumneavoastra, si implicit a dumneavoastra. Pentru inregistrarea unor efecte vizibile, este recomandata aplicarea Titan Gel pentru o perioada de minim 30 de zile, astfel asigurandu-va ca vezi beneficia de efectele benefice pe care acest produs le are asupra organismului dumneavoastra. http recinziireale com

Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.