08 Februarie 2017
11297 accesări
0 comentarii

Dr. Andrei Nicolae Zisu, medic specialist obstetrică şi ginecologie în cadrul Spitalului Euromaterna, explică pe înţelesul tuturor ce este fibromul uterin şi ce ar trebui să facă femeile care se confruntă cu cea mai frecventă tumoră benignă, ce se dezvoltă în stratul muscular al uterului.

Fibromul uterin este întâlnit, cel mai frecvent, la femeile de vârstă reproductivă. Este diagnosticat, în majoritatea cazurilor, la femeile cu vârste cuprinse între 35 şi 45 ani, în aproximativ 40% din cazuri.

„În ciuda numeroaselor teorii, cauzele rămân, în continuare, incomplet cunoscute. Se pare că aceste tumori apar pe fondul unei predispoziţii genetice, boala existând la mai multe femei din aceeaşi familie, evoluţia acestora fiind în strânsă legătură cu statusul hormonal al pacientei.

Fibromul apare, de obicei, la femeile cu obezitate, hipertensiune arterială, mastoză fibrochistică, hiperplazie endometrială şi cancer de endometru. În majoritatea cazurilor, există mai mulţi noduli fibromatoşi la nivelul uterului, dimensiunile acestora variind de la câţiva milimetri, până la dimensiuni impresionante (cât o sarcină la termen). Majoritatea femeilor diagnosticate cu fibrom uterin nu prezintă niciun semn clinic de boală”, explică medicul specialist.

Potrivit dr. Zisu, cele mai frecvente simptome pentru care o femeie cu fibrom uterin se prezintă la medicul ginecolog sunt: sângerări menstruale abundente, cu cheaguri; sângerări intermenstruale; durere la nivelul abdomenului inferior; senzaţia de presiune la nivelul vezicii urinare, micţiuni frecvente; senzaţia de balonare abdominală, de presiune rectală etc.

Cum poate fi depistat fibromul uterin

De obicei, fibroamele uterine cresc lent şi sunt asimptomatice, cu excepţia sarcinii şi premenopauzei (dezechilibru hormonal), când evoluţia lor se modifică şi apar complicaţiile. După menopauză, de obicei, fibroamele uterine involuează spontan; o parte dintre acestea pot să evolueze, în continuare, punând probleme de diagnostic diferenţial, mai ales cu cancerul uterului.

„Diagnosticul fibromului uterin se face printr-un examen ginecologic, asociat cu o ecografie. Investigaţiile paraclinice au un rol important. Ecografia cu sondă vaginalădeţine un important rol de diagnostic, în evaluarea fibromului: număr, dimensiuni, localizare, şi a eventualei patologii asociate, având un rol important în decizia terapeutică. În funcţie de caz, mai pot fi folosite chiuretajul uterin hemostatic sau biopsic, histeroscopia, PAP”, menţionează specialistul în obstetrică şi ginecologie.

Metode de tratament

Medicul ginecologare mai multe opţiuni de tratare a femeilor cu fibrom uterin: tratamentul medicamentos; excizia chirurgicală a nodulilor fibromatoşi-miomectomie; histerectomie subtotală sau totală.

„Tratamentul medicamentosse adresează preponderent pacientelor cu fibroame uterine de mici dimensiuni, simptomatice. Tehnicile de distrugere intrauterină a nodulilor fibromatoşi, prin mioliză laparoscopică sau prin embolizare a arterei uterine, sunt o opţiune justificată doar la un număr mic de paciente. Extirparea nodulilor fibromatoşi la pacientele ce vor să-şi păstreze capacitatea de reproducere se poate realiza pe cale histeroscopică, laparoscopică, pe cale vaginală sau abdominală.

Abordarea depinde de localizarea nodulilor şi de numărul acestora. Abordarea histeroscopică, laparoscopică sau vaginală reprezintă, pentru pacientă, cea mai bună alegere, necesitând spitalizare pe o perioadă scurtă, 2-3 zile, şi recuperare rapidă”, adaugă specialistul.

Potrivit medicului ginecolog, îndepărtarea uterului, transformat tumoral de către fibroame, se poate realiza prin abordare minim invazivă, pe cale vaginală sau laparoscopică, sau, în cazul uterelor de mari dimensiuni, pe cale abdominală.

Fibromul şi sarcina

„Fibromul poate împiedica implantarea în uter a oului fertilizat, crescând riscul de avort spontan, şi face puţin probabil succesul fertilizării in vitro.

Extirparea chirugicală a fibromului prin miomectomie este singurul tratament care ar putea creşte şansa unei sarcini. Deoarece fibromul poate recidiva, sarcina este indicată cât mai curând posibil, după miomectomie. Peste jumătate din femeile care fac miomectomie, ca tratament pentru infertilitate, rămân însărcinate”, conchide dr. Zisu.

v v v

Pentru mai multe detalii, programări şi consiliere, apelaţi numărul de telefon 0241.605.555.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU