Sfatul medicului
458 accesări 15 Aprilie 2022 0 comentarii

Smalţul dinţilor, principala barieră de protecţie. "Sunt obiceiuri care pot distruge acest strat!"

Smalţul dentar acţionează ca o barieră împotriva substanţelor agresive pe care le consumăm. Specialiştii spun că trebuie să acordăm o importanţă mai mare acestui aspect, deoarece în momentul în care este afectat smalţul dinţilor, riscul de apariţie a cariilor creşte considerabil şi dantura devine sensibilă la rece, cald sau dulce.

Smalţul dentar este ţesutul cu cel mai înalt grad de mineralizare din organism, aflăm de la medicul stomatolog constănţean dr. Ioan Traian Moina. Potrivit dentistului, smalţul sănătos are un aspect neted, translucid, iar culoarea sa variază, de la alb-gălbui la albastru-cenuşiu, în raport cu grosimea şi gradul de mineralizare. „La dinţii cu un procent mai mare de mineralizare, smalţul are aspect de fildeş, iar la cei mai săraci în astfel de săruri este alb-albăstrui. Aceste nuanţe nu sunt însă permanente şi se pot schimba sub influenţa diverşilor factori”, explicăt dr. Moina.

Acesta a mai spus că smalţul dentar sănătos şi bine structurat este un bun izolator faţă de excitaţiile chimice, fizice şi electrice. Odată deteriorat, smalţul nu se mai reface. Cu toate că smalţul dinţilor are o rezistenţă crescută datorită conţinutului de minerale, acesta poate fi totuşi afectat. De exemplu, specialiştii susţin că acizii produşi de bacteriile din placa depusă pe dinţi duc la scă-derea pH-ului dintelui şi la demineralizarea smalţului. De asemenea, o uşoară demineralizare poate surveni de fiecare dată când mâncăm sau bem ceva acid. În plus, smalţul se poate sparge sau crăpa şi, spre deosebire de oase, învelişul protector al dinţilor nu se mai poate reface.

„Bacteriile din gură se hrănesc cu zahărul din resturile alimentelor pe care le consumăm. Astfel se formează acizi care atacă smalţul. Şi acizii din sucurile carbogazoase sau alte băuturi sunt nocivi pentru dinţi deoarece consumul excesiv sau pe o perioadă îndelungată poate provoca eroziunea dintelui. Mai mult, în momentul în care smalţul este afectat, creşte riscul de apariţie a cariilor, iar dintele afectat devine sensibil la rece, cald sau dulce”, menţionează dr. Ioan Traian Moina.

Cauze ale deteriorării smalţului

Viitoarele mămici ar trebui să fie atente deoarece starea de sănătate şi alimentaţia din timpul sarcinii influenţează dentiţia copilului, a mai spus medicul stomatolog. Smalţul dinţilor se mai poate deteriora şi din cauza problemelor digestive, precum afecţiu-nile însoţite de vomă, modificări ale compoziţiei salivei sau bruxismul, adică lovirea şi frecarea dinţilor în timpul nopţii. Dr. Moina susţine că sensibilitatea dinţilor poate fi afectată şi de obiceiurile proaste ale oamenilor. „Nu vă folosiţi niciodată dinţii pentru a deschide o sticlă, pachet sau alte recipiente. Riscaţi să spargeţi sau să crăpaţi smalţul dinţilor. Totodată, roaderea unghiilor şi spargerea seminţelor au efecte similare asupra smalţului. Sunt obiceiuri care pot distruge acest strat”, ne sfătuieşte medicul dentist.

Mâncăruri de evitat

Pentru a reduce riscul deteriorării smalţului dentar, trebuie să eliminaţi anumite produse alimentare din dieta zilnică. „Cele mai periculoase alimente sunt oţetul şi murăturile şi asta din cauza pH-ului scăzut. Nici gemul de fructe, muştarul, maioneza şi ketchup-ul nu sunt tocmai alegerile potrivite pentru sănătatea dinţilor, deoarece au un pH situat între 3,0 şi 4,0”, a precizat dr. Moina. Şi consumul excesiv de fructe poate fi dăunător smalţului. „Din cauza unui pH foarte scăzut, lămâile sunt considerate cele mai dăunătoare fructe pentru dantura ta. Sunt urmate de mere, portocale şi grepfrut”, adaugă stomatologul. Totodată, consumul de alimente prea reci sau prea fierbinţi poate afecta smalţul dinţilor.

Dr. Moina ne recomandă să reducem consumul de băuturi acidulate şi să optăm pentru produsele alcaline care neutralizează acizii, cum ar fi laptele, brânza sau alte produse lactate. De asemenea, folosirea paiului pentru a sorbi sucul poate ţine acizii la distanţă de dinţi, iar periajul dentar trebuie realizat după fiecare masă. În final, dentistul ne sfătuieşte să mergem regulat la un consult stomatologic, unde putem primi ajutor şi sfaturi despre cum să ne protejăm dantura.

Taguri articol: sfatul medicului acid ajutor alimente produse alimentare stomatolog minerale

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.