23 Martie 2022
648 accesări
0 comentarii

De cele mai multe ori, claustrofobia poate duce la alte fobii, pe lângă faptul că este asociată cu diverse tulburări de anxietate şi depresie. O persoană cu astfel de probleme va prefera întotdeauna să urce câteva etaje, în loc să ia liftul ori să evite folosirea autobuzului sau a metroului. Acestea pot fi o parte dintre comportamentele persoanelor care au claustrofobie. Ca toate fobiile, claustrofobia este o frică excesivă şi iraţională care este declanşată de prezenţa sau anticiparea obiectului sau stimulului fobic. În acest caz specific, este vorba despre o fobie situaţională şi frica de a fi sau de a sta într-un loc închis.

Deşi specialiștii consideră că claustrofobia este limitată la spaţii închise şi compacte, precum un lift sau un pat de bronzat, ea poate lua diferite forme şi se poate exprima în diferite situaţii. Persoana care are fobia poate asocia situaţia menţionată cu stimulul ce îi produce frică. De exemplu, poate fi vorba de un tunel, un avion sau chiar un dressing.

Una dintre cele mai mari dificultăţi pentru cei care suferă de fobie este evitarea. Drept urmare, ei încep să evite anumite situaţii, direct sau indirect legate de teama care le afectează viaţa de zi cu zi.

Unele dintre simptomele claustrofobiei sunt următoarele: transpiraţie, nervozitate şi anxietate, respiraţie dificilă, tahicardie sau bătăi rapide ale inimii, creşterea presiunii sanguine, ameţeli şi dureri de cap. Este important de luat în considerare faptul că fobiile sunt asociate adesea cu alte tipuri de tulburări, cum ar fi anxietatea, depresia şi atacurile de panică. Tocmai de aceea, persoanele respective trebuie să încerce să se relaxeze, să învețe să respire şi să se calmeze, pentru a elimina anxietatea.

Taguri articol: sfatul medicului

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU