25 Martie 2016
1925 accesări
0 comentarii

Adolescenţii de astăzi au un nivel ridicat de anxietate, comparativ cu cel pe care îl aveau, în anii 1950, pacienţii spitalelor de psihiatrie, potrivit specialiştilor în domeniu. Anxietatea este o problemă actuală a adolescenţilor, care se agravează din ce în ce mai mult, la nivel naţional. Aceasta poate avea urmări grave asupra dezvoltării psihice a tinerilor şi poate apărea în diferite momente din viaţa lor. Dezvoltarea tehnologiei, faptul că tinerii petrec din ce în ce mai mult timp în faţa calculatorului şi a telefonului mobil, câştigă în detrimentul socializării faţă în faţă, crescând nivelul de anxietate în rândul adolescenţilor.

Potrivit specialiştilor, anxietatea are mai multe manifestări: timiditate, teama de a vorbi în public, atacuri de panică, neadap- tare socială, stres post traumatic şi tulburări obsesiv-compulsive. „În cele mai multe cazuri, anxietatea apare în acelaşi timp cu depresia, iar motivele pentru care aceste suferinţe psihice asociate escaladează sunt izolarea socială, iluzia relaţionării sau a prieteniei în mediul online, dar şi dorinţa din ce în ce mai mare a adolescenţilor de aprobare din partea comunităţii”, declară psihologul Gabriela Marin.

„Am pierdut controlulasupra vieţii noastre“

Psihologul subliniază că anxietatea s-a acutizat în societatea actuală comparativ cu deceniile trecute, deoarece, în prezent, oamenii sunt mai supuşi la factorii de stres şi nu mai au timp să reflecteze la vieţile şi la credinţele lor şi îşi petrec viaţa fără a se bucura cu adevărat.

„Trebuie să conştientizăm faptul că tehnologia a avansat foarte repede, iar acest fenomen a adus schimbări majore în rândul societăţii. Altfel spus, tehnologia s-a dezvoltat mult mai repede decât ne-am dezvoltat noi şi nu am putut gestiona din punct de vedere psihologic şi social aceste schimbări din vieţile noastre”, mai spune psihologul.

Oamenii sunt depăşiţi de cantitatea uriaşă de informaţii, de sarcinile de zi cu zi şi nu mai fac faţă stresului cotidian.

„Anxietatea şi depresia existau într-o formă mult mai mică sau erau chiar inexistente acum câteva secole deoarece oamenii nu erau supuşi schimbărilor atât de bruşte, stresul era prezent la cote mult mai mici, iar oamenii trăiau ghidaţi după un set de valori şi reguli morale autentice. În societatea actuală, viteza cu care trăim, exact aşa cum se aude, ne trăim viaţa în mare viteză, a creat o instabilitate emoţională în rândul maselor, iar anxietatea şi depresia sunt răspunsuri clare că am pierdut controlul asupra vieţii noastre şi că avem nevoie de o pauză, avem nevoie să ne reechilibrăm din punct de vedere emoţional”, precizează psihologul.

Anxietatea se transmitede la părinţi la copiiAdolescenţii care au părinţi ce suferă de anxietate, care sunt foarte stresaţi sau care se îngrijorează în exces pentru ei, au şanse mult mai mari să preia, fără să conştientizeze, comportamentele şi modul de a gândi al părinţilor. Părinţii exagerat de protectori tind să transmită fricile şi grijile lor, inconştient, copiilor.

„Deşi, aproximativ trei din zece persoane mature suferă, la un moment dat, de stări de anxietate, această tulburare poate fi, din fericire, tratată. Psihoterapia este foarte eficientă în tratarea depresiei şi anxietăţii. Prin înţelegerea legăturii dintre gânduri, emoţii şi comportamente, oamenii pot scăpa de fricile iraţionale şi calitatea vieţii lor poate creşte extraordinar de mult”, afirmă psihoterapeutul.

Taguri articol: sfatul medicului psiholog psihologie anxietate

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii