15 Iunie 2017
1697 accesări
0 comentarii

Doar aproximativ 12.000 de femei din judeţul Constanţa şi-au făcut testele Papanicolau, din 2012 până acum. Cele care au aflatrezultatele şi acestea indicau anumite suspiciuni, au fost deja îndrumate să se prezinte unui medic ginecolog. Concret, prin programul de screening de cancer de col uterin, în judeţul Constanţa au fost testate în jur de 12.000 de femei, ceea ce reprezintă un procent de 12% din ţinta de 50% care este impusă de Ministerul Sănătăţii.

Coordonatorul programului de cancer de col uterin, dr. Sorin Vameşu, a declarat că în perioada anilor 2012-2016, un număr de 144 de medici constănţeni au fost incluşi în acest program şi 77.000 de femei ar fi trebuit să-şi facă testele.

Problema este că din 2015, numărul medicilor de familie s-a înjumătăţit, ei preferând să nu mai implice atât cât ar trebui.

„Din păcate, baza de date a medicilor de familie nu poate sta la dispoziţia specialiştilor, pentru ca aceştia, la rândul lor, să ştie dacă pacientele din listă şi-au făcut testările sau nu. În cei patru ani, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) au fost investigate şi diagnosticate doar 5.302 femei din cele 77.000, câte figurează pe liste. Din cele 5.302 paciente, 4.500 nu au avut nici un fel de probleme, restul fiind descoperite cu diferite leziuni. Partea proastă este că 10% dintre aceste leziuni sunt de grad înalt, asta în condiţiile în care, în mod normal, nu ar trebui să depăşească 10%”, a precizat medicul.

Pe de altă parte, există medici care susţin că şi-au depus documentaţiile şi aşteaptă ca acestea să fie aprobate pentru a intra în acest program.

„Eu am trimis până acum actele de trei ori, dar mi s-a spus să aştept”, ne-a declarat dr. Veronica Chiorniţă, medic de familie.

Pe viitor, cele care vor să facă testul trebuie să se prezinte mai întâi la cabinetul medicului de familie, care va stabili dacă pacienta se poate încadra în program.

Reamintim că proiectul a fost elaborat cu scopul de a preveni şi a combate cancerul de col uterin şi are ca obiectiv principal reducerea incidenţei formelor invazive de boală şi a mortalităţii datorate acestora. Testul poate fi realizat în cadrul Programului Naţional de Screening al Cancerului de Col Uterin.

Persoanele eligibile pentru acest program sunt femeile cu vârsta cuprinsă între 24 şi 64 de ani. Programul este derulat de Ministerul Sănătăţii, prin intermediul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ).

Specialiştii recomandă constănţencelor să-şi facă testul Papanicolau, mai ales pentru că acesta poate indica foarte clar schimbările care apar la nivelul colului uterin, în acest fel putând fi luate măsuri pentru a preveni apariţia cancerului. An de an, numeroase femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar altele mor din cauza acestei boli.

Tocmai de aceea, testul citologic cervico-vaginal Babeş Papanicolau se recomandă a fi efectuat anual, dar nu mai devreme de un an de la începerea activităţii sexuale.

În unele cazuri, însă, medicii pot recomanda efectuarea testelor mai rar sau mai des, în funcţie de rezultatele primite şi prezenţa sau absenţa factorilor de risc ai cancerului de col uterin. În cazul în care apar anomalii ale celulelor epiteliale, specialiştii pot recomanda repetarea acestuia la şase luni, după tratament, asociat eventual altor investigaţii - colposcopie, genotiparea HPV.

XXX

Unităţile sanitare în care femeile îşi pot face testul Papanicolau sunt Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi MedstarGeneral Hospital, Spitalul Cernavodă retrăgându-se din reţea.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU