Boli şi afecţiuni
4573 accesări 18 Decembrie 2015 3 comentarii

Tiroida autoimună - un diagnostic grav anunţat de kilograme în plus şi pielea uscată

Cauza cea mai frecventă a bolilor de tiroidă în Dobrogea este patologia autoimună. Tocmai această patologie autoimună nu se împacă cu iodul în exces, deci putem să spunem că nu orice boală tiroidiană necesită iod.

În rândul bolilor autoimune menţionăm: tiroidita cronică autoimună, denumită şi boala Hashimoto, precum şi hipertiroidita, în rândul căreia se menţionează, cel mai des, boala Graves - Basedow.

Tiroidita autoimună poate evolua mult timp asimptomatică şi apare în special la sexul feminin. Momentele cele mai frecvente ale instalării sunt la pubertate, după o sarcină sau la menopauză.

Potrivit dr. Eduard Circo, şeful Compartimentului Clinic de Endocrinologie din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa, „de regulă, simptomatologia începe cu măsurarea în volum a tiroidei observată în loja anterioară a gâtului. Dacă apare hipotiroidie, pacientul va deveni mai lent, cu tulburări de memorie, de atenţie, concentrare, este somnolent, are pielea uscată, nu suportă frigul şi este constipat. Creşterea în greutate se face prin retenţia apei în organism, ceea ce conferă un aspect buhăit. În cazul excesului hormonal, întâlnit în special în boala Graves, pacientul tremură, transpiră excesiv, are bătăi accelerate ale inimii, mănâncă mult, dar slăbeşte semnificativ, nu doarme, este agitat permanent şi vorbeşte mult”, a precizat medicul.

Din păcate, efectele bolilor tiroidei se reflectă şi în aparatul cardiovascular şi în cel nervos.

De ce apar dereglările hormonale
Dereglările hormonale ale glandei tiroide se pot declanşa şi pe fondul transformărilor majore din organism, cum ar fi la naştere, la pubertate sau la menopauză.

„Tiroida acţionează asupra sistemului nervos central şi influenţează în special procesul de metabolizare a carbohidraţilor şi a grăsimilor. De aceea, în lipsa tratamentului, pacienţii pot suferi serioase complicaţii şi, în unele cazuri, poate surveni chiar decesul. Diagnosticul se realizează atât cu ajutorul anamnezei pacientului, cât mai ales prin testele de laborator şi al ecografiei ti-roidiene, investigaţie ce poate semnala prezenţa nodulilor tiroidieni”, mai spune medicul.

Tratamente complexe
Hipertiroidismul beneficiază de trei tipuri de tratament, respectiv de cel medicamentos, de cel chirurgical şi de cel cu iod radioactiv. Tratamentul chirurgical şi tratamentul cu iod radioactiv reprezintă tratamente radicale, însă acestea sunt stabilite de medicul specialist pe baza rezultatelor analizelor.
„Pacienţii care beneficiază de tratamentul chirurgical sunt de regulă pacienţi tineri, fără probleme cardiace sau fără alte boli cronice severe şi, de asemenea, pacienţii care au guşi voluminoase. Pe de altă parte, pacienţii care beneficiază de tratament cu iod radioactiv sunt pacienţi la vârsta a treia şi care suferă de complicaţii cardiace”, mai spune medicul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

3 comentarii

21 decembrie 2015 nicu
Oportunitate!

Învinge-ți suspiciunea și alătură-te echipei noastre! Un curs gratuit (trimis prin email) te va învăța pas cu pas cum să câștigi bani, muncind acasă. Vei avea posibilitatea să-ți suplimentezi venitul lunar desfășurând o activitate simplă (în regim part-time), la calculator. Pentru mai multe detalii trimite un mesaj cu textul INFO la adresa de email: nicufarcas@gmail.com

20 decembrie 2015 nicu
Oportunitate!

Învinge-ți suspiciunea și alătură-te echipei noastre! O activitate desfășurată de acasă, poate să-ți suplimenteze venitul lunar cu până la 300 euro. Vei primi gratuit (prin email) un curs de inițiere. Acesta îți va da posibilitatea să înveți pas cu pas cum să faci bani pe net. Pentru mai multe detalii trimite un mesaj cu textul INFO la adresa de email: nicufarcas@gmail.com

19 decembrie 2015 Nadia
Cum faci bani acasa!

Faci bani acasa! Iti punem la dispozitie un sistem gata testat si care functioneaza excelent! Faci bani acasa si te bucuri de timpul tau liber! Primesti la pachet toate instructiunile necesare! Faci bani acasa, cu un sistem probat, de mare succes chiar acum! Numai dupa ce te hotarasti cu maxima seriozitate, cere detalii la adresa de email:cirjeleanunadea@gmail.com

Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.