29 Aprilie 2022
449 accesări
0 comentarii

Până și vocea începe să se schimbe la bătrânețe, iar hormonii joacă un rol important în ceea ce privește aceste modificări ce apar la vârsta a treia. Probabil că ați observat că vocea voastră nu mai sună ca înainte, pe măsură ce trece timpul, presbifonia fiind numele acestei modificări.

Aceasta se referă la modificările naturale care apar în laringe ca parte a procesului de îmbătrânire. Laringele și corzile vocale pot vibra mai mult sau mai puțin, în funcție de constituția fiecărei persoane, dar și de vârsta acestora. Din păcate, în timp, aceste organe își pierd elasticitatea și fibrele de colagen. Desigur, fiecare persoană are propria voce, care o identifică și o face unică.

Din acest motiv, trebuie să aveți grijă de vocea voastră, pentru că ceea ce este cunoscut sub denumirea de amprentă vocală este determinat de forma tractului laringian superior, care este diferită la fiecare om în parte. Din acest motiv, a precizat dr. Corina Gurău, rezonanța vocii este diferită, chiar și la bătrânețe. „Oamenii trebuie să fie conştienţi că trecerea timpului îşi pune amprenta inclusiv asupra vocii. De fapt, hormonii sunt implicați în procesul schimbării vocii: testosteronul la bărbați și estrogenul la femei. La bătrânețe, testosteronul scade la bărbați și vocea se subțiază din nou, în timp ce la femei devine ușor mai profundă din cauza lipsei estrogenului. Totodată, pe măsură ce îmbătrâniţi, vocea poate căpăta un caracter foarte diferit.

Deși mulți adulți își păstrează vocea din tinerețe și la bătrânețe, pot fi observate anumite schimbări comune. În primul rând, sunetul vocii este mai puțin rezonant, asta deoarece corzile vocale din interiorul laringelui devin mai subțiri și mai puțin flexibile, din cauza faptului că suferă pierderi musculare în timp și nu vibrează la fel ca în trecut.

Apoi, uneori, vocea poate suna mai dur. În principiu, ea necesită vibrații eficiente pentru ca sunetul să fie clar. Prin urmare, orice lucru care interferează cu mișcarea corzilor și structura laringelui va avea ca rezultat o voce aspră și răgușită. Chiar dacă vi se pare ciudat, în unele situaţii, la vârsta a treia, vocea poate suna mai puțin puternic, pentru că îmbătrânirea afectează, de asemenea, proiecția și volumul vocii. Ca urmare, persoanele cu sistemul respirator alterat pot observa faptul că vocea lor este mai slabă. De asemenea, se schimbă tonul, iar modificările de ton pot apărea ca urmare a atrofierii mușchilor din corzile vocale și, la femei, sunt de vină și modificările hormonale”, a explicat medicul.

În acelaşi timp, există mai multă oboseală vocală. Deci, dacă vocea este puternică dimineața, dar se estompează pe parcursul zilei, oboseala vocală poate fi vinovată de acest aspect. Ca orice oboseală, şi cea vocală este legată de utilizarea excesivă a vocii. Aşa că prevenirea este cel mai bun remediu pentru a evita problemele cu vocea și pentru a avea grijă de ea. Iată câteva sfaturi pentru a avea grijă de vocea voastră și pentru a preveni patologiile care pot afecta organele vocale: nu vă forțaţi niciodată vocea și nu ţipaţi. Nu fumaţi și nu staţi în medii pline de fum sau gaze care irită laringele. Apoi, este necesar să vă hidratataţi corect şi să vă odihniţi corespunzător. Nu în ultimul rând, limitaţi consumul de alcool și cofeină, deoarece acesta deshidratează corzile vocale.

Taguri articol: sanatate sfatul medicului

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU