Sfatul medicului
2003 accesări 16 Februarie 2017 0 comentarii

Urinarea cu sânge, un semnal de alarmă

Prezenţa în urină a globulelor roşii se numeşte hematurie.Aceasta poate fi detectată cu ochiul liber, în timpul urinării, dar, de cele mai multe ori, hematuria se detectează în cadrul unui examen de urină, în mod accidental. Urinarea cu sânge poate anunţa diverse afecţiuni ale sistemului urinar, reprezentat de rinichi, uretere, vezică urinară, prostată sau uretră.

„Cauza hematuriei poate fi o infecţie, calculii renali, adenomul de prostată sau chiar cancerul. Factorii de risc, declanşatori, pot fi abuzul de medicamente, fumatul, precum şi expunerea la diferite substanţe chimice. În unele cazuri, hematuria poate fi simptomul unei simple iritaţii, însă, în orice situaţie, cauza acesteia trebuie stabilită de un medic specialist, pentru a fi excluse cauzele maligne, precum tumori maligne ale vezicii urinare, rinichilor etc.”, explică prof. univ. dr. Viorel Tode, medic specialist urolog.

Hematuria poate să apară, cel mai frecvent, din cauză infecţiilor severe ale tractului urinar, dar şi din alte cauze, precum: prezenţa calculilor renali, creşterea în volum a prostatei, obstrucţiile căilor urinare, traumatisme ale aparatului urinar, diferite boli renale, boli ereditare sau cancer. Hematuria dispare odată cu tratarea bolii de fond, care o determină, după caz. Dacă prezenţa sângelui în urină poate fi detectată cu ochiul liber, nu ezitaţi să mergeţi la un medic, cât mai repede.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.