Sfatul medicului
590 accesări 15 Iunie 2017 0 comentarii

Zeci de constănţeni şi-au verificat gratuit osteoporoza

Constănţenii au luat cu asalt Spitalul Clinic CF Constanţa pentru a-şi efectuat gratuit măsurătorile pentru aflarea densităţii osoase cu ajutorului osteodensitometrului de ultimă generaţie achiziţionat de curând de unitatea sanitară.

„Imediat cum au aflat că investigaţiile nu se fac contra-cost, toate locurile din zilele de vineri au fost ocupate. De aceste servicii vor beneficia, până la sfârşitul lunii, 80 de persoane”, a declarat pentru „Cuget Liber” directorul unităţii sanitare, dr. Sirma Tomoş.

Osteodensitometriaeste investigaţia paraclinică de măsurare a densităţii osoase prin care se poate pune diagnosticul de osteoporoză. Această metodă foloseşte raze X de densităţi diferite ce străbat osul, permiţând astfel aprecierea gradului de reducere a densităţii osoase. În plus, oamenii trebuie să ştie că procedura nu este dureroasă şi se poate efectua la mai multe nivele, cel mai frecvent la nivelul soldului, coloanei vertebrale lombare şi antebraţului.

Osteodensitometria se recomandă tuturor femeilor după instalarea menopauzei. În cazul bărbaţilor, cei mai afectaţi de osteoporoză sunt fumătorii şi cei cu boli cronice care urmează un primesc tratament cortizonic.

În ambele situaţii, însă, indicaţia de osteodensitometrie o stabileşte medicul curant. De precizat că nu este necesară nici o pregătire specială înaintea efectuării unei osteodensitometrii.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.