Sfatul medicului
2008 accesări 01 Martie 2017 0 comentarii

Bărbaţii, cel mai des afectaţi de gută. Care sunt restricţiile pacienţilor

Guta este o formă de artrită care se manifestă prin episoade dureroase secundare inflamaţiei articulaţiilor. Boala este caracterizată prin durere, edem, roşeată şi căldură locală (inflamaţie), precum şi prin imposibilitatea funcţională a articulaţiei. Trebuie precizat că, fără tratamentul adecvat, guta este o boală ce prezintă acutizări frecvente care pot cauza leziuni severe ale articulaţiilor, tendoanelor sau ale altor ţesuturi.

Cauza principală a gutei este hiperuricemia (excesul de acid uric în sânge). Hiperuricemia este deseori asimptomatică şi nu cauzează complicaţii, majoritatea persoanelor cu nivel crescut sangvin al acidului uric nedezvoltând niciodată gută. Din păcate, la acest moment, nu este cunoscută cauza exactă a hiper-uricemiei, dar s-au identificat, recent, diferiţi factori genetici incriminaţi în apariţia acesteia. Mai mult decât atât, guta este o afecţiune care afectează în mod special bărbaţii.

„Atunci când apar manifestări articulare, pacienţii vin la noi. Este vorba despre manifestări acute articulare, inflamaţia acută a articulaţiilor, dar a uneia dintre ele în mod special, şi cu dureri, modificări de culoare a articulaţiilor etc. Trebuie menţionat, totuşi, că durerea este foarte violentă şi este cel mai des întâlnită la nivelul degetului mare de la picior. Investigaţiile pe care suntem obligaţi să le facem ne confirmă, însă, diagnosticul. Pacienţii ajung la noi atunci când au manifestări articulare, dar pot apărea şi la nivelul genunchilor sau la nivelul articulaţiilor mâinii. Acest lucru înseamnă o tulburare a metabolismului proteic. Analiza care ne susţine diagnosticul este măsurarea concentraţiei acidului uric, dar acesta nu este întotdeauna definitoriu. Pot exista manifestări şi cu un nivel al acidului uric normal sau uşor crescut, dar manifestările sunt zgomotoase. Oricum, aceasta este o boală care necesită, pe lângă tratamentul medicamentos, şi regim alimentar. Astfel, pacientul este restricţionat de la carnea de pui, viţel, ciocolată, cafea, ficat, splină, inimă. Acestea nu sunt deloc indicate! De asemenea, vinul roşu, alunele, icrele şi, nu în ultimul rând, vânatul dăunează bolnavilor diagnosticaţi cu gută”, a declarat, pentru „Cuget Liber, dr. Camelia Ciobotaru, medic reumatolog.

Specialişitii sunt de părere că pot exista şi alţi factori incriminaţi în etiologia bolii. Aici, se poate vorbi despre afecţiunile legate de dieta şi greutatea corporală, precum obezitatea. Boala propriu-zisă apare, însă, după ani de zile în care cristalele de acid uric se depun la nivelul articulaţiilor şi ţesuturilor învecinate.

Taguri articol: sfatul medicului obezitate durere regim alimentar carne camelia ciobotaru guta

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.