Sfatul medicului
850 accesări 12 Martie 2018 0 comentarii

Cât de important este scorul Apgar al bebeluşului

Orice femeie care se pregăteşte să nască ştie că scorul Apgar este un indicator rapid al stării de sănătate a nou-născutului. Astfel, la numai un minut după naştere, iar apoi, din nou, la interval de cinci minute, medicul neonatolog verifică bătăile inimii, respiraţia, tonusul muscular, reactivitatea la stimuli externi şi coloraţia pielii micuţului.

Fiecare din aceste cinci criterii sunt punctate pe o scară de la zero la doi, iar apoi sunt însumate. Astfel, suma finală, adică scorul Apgar, va avea o valoare cuprinsă între zero şi zece.

„Testul a fost conceput pentru a evalua rapid o condiţie fizică a nou-născutului după naştere şi pentru a determina orice nevoie imediată de îngrijire medicală de urgenţă”, au declarat reprezentanţii Spitalului de Obstetrică-Ginecologie „Euromaterna”.

Precizăm că un bebeluş care are punctajul de şapte sau mai mare la testarea la un minut după naştere este, în general, considerat sănătos. Cu toate acestea, un scor mai mic nu înseamnă neapărat că cel mic nu este sănătos sau este anormal. Dar aceasta poate însemna că pur şi simplu copilul are nevoie de îngrijiri speciale imediate, cum ar fi deschiderea căilor respiratorii sau oxigenului, pentru a ajuta ca el sau ea să respire, după care copilul poate să se însănătoşească.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.