24 Noiembrie 2015
2984 accesări
0 comentarii

Biscuiţii sunt unul dintre dulciurile preferate ale copiilor. Trebuie să aveţi mare grijă însă ce sortimente alegeţi pentru cei mici, căci o mare parte din produsele de pe piaţă conţin ingrediente nesănătoase.

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor (APC) din România a efectuat, recent, un studiu privind calitatea biscuiţilor cu cremă vânduţi în super şi hipermarketuri. Au fost analizate 22 de sortimente de biscuiţi, iar rezultatele sunt chiar îngrijorătoare.
Ingredientele regăsite în compoziţia biscuiţilor cu cremă analizaţi sunt următoarele: făină de grâu, zahăr, zahăr invertit, sirop de glucoză şi fructoză, amidon din grâu, rom, frişcă, pastă de alune, ciocolată neagră, cacao, agenţi de afânare, emulsifianţi, conservaţi, acidifianţi, apă, amidon de porumb, sare iodată, gluten din orz, arahide, lapte praf demineralizat.

Zahărul ascuns, cel mai mare inamic
Practic, biscuiţii cu cremă sunt plini de zahăr şi conservanţi. Analiza trage un semnal de alarmă asupra pericolelor pe care zahărul adăugat în alimentele destinate copiilor cu vârste mici îl are asupra sănătăţii acestora. În primul rând, se produce dereglarea metabolismului calciului, iar copiii se îmbolnăvesc din această cauză şi au dinţii stricaţi de timpuriu. Studiile arată că zahărul adăugat în timpul preparării produselor destinate copiilor (monozaharidele şi dizaharidele) reprezintă cauza numărul unu în apariţia cariilor.
Tot zahărul este responsabil şi de apariţia obezităţii. Cea mai răspândită afecţiune provocată de consumul excesiv de zahăr este obezitatea. Deşi zahărul nu este bogat în calorii, consumat în exces poate afecta sistemul hormonal, ducând la creşterea apetitului, mărirea ţesutului adipos şi apariţia celulitei. Mai mult decât atât, consumul de zahăr şi de produse zaharoase este cel mai mare inamic al pancreasului care, cu timpul, epuizat de efortul de a metaboliza cantităţi mari de zaharoză, începe să nu mai funcţioneze la parametrii normali. Aşa apare diabetul. Acesta generează complicaţii grave în organism.

„Condimentaţi“ cu E-uri
În ce priveşte aditivii alimentari, în cele 22 de produse analizate au fost identificaţi 15 aditivi alimentari, după cum urmează: bicarbonat de amoniu (E503), bicarbonat de sodiu (E500), carbonat acid de sodiu (E500ii), carbonat acid de amoniu (E503ii), pirofosfat acid de sodiu (E450), carbonat de potasiu (E501i), metabisulfit de sodiu (E223), acid citric (E330), acid malic (E296), difosfat disodic (E450i), sorbat de potasiu (E202), glicerol (E422), mono şi digliceride (E471), amestec de esteril (E472), etilvanilină.


„Consumul excesiv de zahăr şi grăsimi dăunează grav sănătăţii. Este mesajul pe care îl auzim de câţiva ani, însă foarte puţini dintre noi îl înţeleg, deoarece nu avem cunoştinţe elementare de nutriţie. Din păcate, societatea românească nu oferă suficiente campanii de informare şi educare bazate pe informaţii clare şi pe înţelesul consumatorului obişnuit. Biscuiţii cu cremă sunt produse cu indice glicemic ridicat, cu o valoare energetică mare, ce variază între 417 kcal şi 485 kcal per 100 de grame de produs, dezechilibraţi din punct de vedere nutriţional prin conţinutul ridicat de acizi graşi saturaţi, care variază între 9,9 grame şi 11,30 grame per 100 de grame produs, totodată având şi un conţinut ridicat de zahăr adăugat, adică între cinci şi opt linguriţe de zahăr la 100 de grame de produs. Înseamnă că trebuie excluşi din consumul copiilor şi persoanelor cu afecţiuni cardiovasculare, diabet şi boli metabolice”, ne sfătuieşte conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedintele APC România.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii