Boli şi afecţiuni
3187 accesări 30 Mai 2017 0 comentarii

Cireşele ne vindecă de gută şi ne ajută să dormim mai bine

Cireşele sunt fructele preferate ale românilor, în lunile de primăvară-vară (mai-iunie), dar, din păcate, sezonul cireşelor vine şi se duce într-o clipă.

Pe lângă faptul că sunt extrem de gustoase, specialiştii fitoterapeuţi ne spun că cireşele au beneficii extraordinare de vindecare a organismului. Cireşele ne oferă multiple beneficii terapeutice, deoarece acestea sunt bogate în atioxidanţi şi conţin foarte mulţi compuşi care conferă organismului o stare de sănătate generală. Aceste fructe conţin antioxidanţi puternici, dar şi alţi compuşi care pot preveni înmulţirea celulelor canceroase şi elimină radicalii liberi din organism.

„Cireşele conţin fibre, vitamina C şi antioxidanţi, care au un rol extrem de benefic, de prevenire a cancerului. Totodată, consumul de cireşe reduce inflamaţia şi riscul de gută. Guta apare atunci când procesele metabolice, care controlează cantitatea de acid uric din sânge, nu reuşesc să-şi facă treaba eficient. Rigiditatea şi umflarea sunt rezultatul excesului de cristale, care formează acid uric în articulaţii, iar durerea asociată cu această afecţiune este cauzată de răspunsul inflamator al organismului la cristale. Consumul de cireşe duce la reducerea acidului uric şi la un nivel scăzut al nivelului de oxid nitric şi al proteinei C-reactive (asociată cu boli inflamatorii, cum ar fi guta)”, explică dr. Mirela Stângaciu, fitoterapeut.

Nu în ultimul rând, cireşele sprijină somnul sănătos, deoarece conţin melatonină naturală, care este un puternic antioxidant şi agent de curăţare a radicalilor liberi, ajută la eliminarea inflamaţiei şi a stresului oxidativ. Astfel, consumul de cireşe creşte nivelul de melatonină, îmbunătăţind durata şi calitatea somnului.

„Cireşele conţin mai mulţi compuşi antiinflamatori, iar cercetările sugerează că pot ajuta la ameliorarea durerii cauzate de osteoartrită inflamatorie. De asemenea, cireşele ajută la menţinerea unei greutăţi corporale potrivite, sunt sănătoase pentru inimă şi scad riscul de accident vascular cerebral”, mai spune fitoterapeutul.

Cireşele sunt bogate în vitamine şi minerale, dar acestea sunt doar câteva din beneficiile acestor fructe, şi pentru că ne putem bucura de ele pentru un timp limitat, nu ne rămâne decât să profităm din plin de beneficiile acestora.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.