14 Septembrie 2015
892 accesări
0 comentarii

Deşi mai des întâlnit la sexul masculin în comparaţie cu sexul feminin, cancerul pulmonar rămâne cea mai răspândită formă de cancer din România conform ultimelor date ale Institutului Oncologic. Despre această afecţiune am stat de vorbă cu dr. Doina Pîrîu, medic specialist Pneumologie în cadrul Clinicii MEDSTAR 2000 Constanţa.

- Ce reprezintă această boală şi pe cine afectează?

- Cancerul pulmonar reprezintă o creştere necontrolată a unor celule anormale ca structură şi funcţie în unul sau în ambii plămâni, aceste aglomerări de celule anormale perturbând funcţionarea normală a plămânului şi prin diseminare în alte organe perturbă şi funcţia acestora. Boala afectează predominant bărbaţii, dar şi femeile pot fi afectate de această boală, într-o măsură mai mică faţă de bărbaţi.

- Care sunt cauzele acestei boli?

- Cauza principală a cancerului pulmonar rămâne fără nici o îndoială fumatul, dar pot fi incriminaţi şi alţi factori precum expunerea la anumite substanţe industriale, precum arsenic, radon, azbest, nichel, crom, unele substanţe chimice organice: hidrocarburi aromatice policiclice, expunerea la radiaţii din surse ocupaţionale, medicale sau de mediu, poluarea aerului, boli pulmonare cronice. Desigur că şi moştenirea genetică este importantă, cancerul pulmonar având o componentă ereditară importantă.

- Cum se manifestă boala ?

- În cele mai multe cazuri diagnosticul de cancer pulmonar este întâmplător, cu ocazia efectuării unei radiografii pulmonare, o lungă perioadă de timp boala neavând nici o manifestare; de aceea de obicei diagnosticul cancerului pulmonar este un diagnostic tardiv, adesea în stadiile finale ale bolii când, de cele mai multe ori, este depăşit din punct de vedere chirurgical. Pacienţii pot acuza dispnee (dificultate la respiraţie), modificarea caracteristicilor tusei la un fumător, persistenţa tusei la un nefumător, durerea toracică, prezenţa sângelui în spută, wheezing (respiraţie şuierătoare), infecţii respiratorii repetate, greu tratabile. Alte semne şi simptome ale cancerului pulmonar pot să nu fie de origine respiratorie, de exemplu oboseala, pierderea apetitului, tulburări de echilibru, de vedere, ale memoriei, scădere ponderală nejustificată, febră. De asemenea, pot exista semne şi simptome determinate de diseminarea bolii în alte zone ale organismului.

- Ce metode de diagnostic sunt folosite la clinica MEDSTAR 2000?

- În cadrul Clinicii Medstar 2000 pacienţii beneficiază de un diagnostic rapid al acestei afecţiuni, prin radiografie pulmonară, clinica dispunând de aparatură de diagnostic radiologic de ultimă generaţie. Trebuie să precizăm că în cadrul Clinicii Medstar 2000 este în derulare, de la începutul anului, o campanie de screening de cancer pulmonar prin radiografie pulmonară, până în prezent fiind identificaţi în cadrul acestei campanii un număr considerabil de pacienţi cu cancer pulmonar. De asemenea, ca o ultimă noutate, în cadrul Clinicii Medstar 2000 poate fi efectuată bronhoscopia prin colaborarea cu dr. Ariadna Petronela Fildan, medic primar pneumolog-bronholog, cu posibilitatea de vizualizare a arborelui bronşic, a modificărilor produse de formaţiunile tumorale, recoltarea de biopsie bronşică cu un rezultat rapid al prelucrării probelor anatomopatologice.

- Cum pot beneficia pacienţii de această campanie?

- Clinica Medstar 2000 vine în sprijinul pacienţilor, astfel că, pentru a putea beneficia de consult gratuit şi radiografie pulmonară gratuită pacienţii trebuie să se prezinte cu bilet de trimitere de la medicul de familie către specialitatea Pneumologie. Atragem atenţia pe această cale tuturor pacienţilor fumători, care constată o modificare în caracterul tusei, au tuse cu expectoraţie hemoptoică (cu sânge), scad în greutate nejustificat, acuză dureri toracice, obosesc la efort să se prezinte pentru investigaţii suplimentare la medicul pneumolog.

Pentru informaţii şi programări, puteţi apela numerele de telefon 0241.638.251 sau 072-MEDSTAR.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea PERHAIŢĂ