Stil de viaţă
13693 accesări 06 Ianuarie 2016 1 comentariu

Cum mâncăm sarea în bucate - iodată sau neiodată?

Iodul este un ingredient esenţial în buna funcţionare a organismului, iar o vorbă din bătrâni spune că ne-ar face mai deştepţi. Medicii atrag atenţia că deficitul de iod ne poate cauza probleme cu glanda tiroidă, dar este oare sarea iodată soluţia perfectă pentru toată lumea? Asociaţia Română pentru Protecţia Consumatorilor (APC România) a solicitat recent eliminarea restricţiei legale de comercializare a sării neiodate, invocând dreptul fundamental al consumatorului de a alege.
Sarea este condimentul preferat din bucatele românilor. Studiile citate de către APC România arată că românii consumă zilnic de două-trei ori mai multă sare decât recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii, iar consecinţele negative sunt evidente.
Consumul ridicat de sare explică rata ridicată a hipertensivilor, precum şi numărul mare de decese provocate de bolile cardiovasculare şi atacurile cerebrale.
Ce facem, totuşi, dacă îi adăugăm celui mai îndrăgit condiment şi puţin iod? Din anul 2002, s-a luat decizia ca, în magazine, să fie comer-cializată doar sare iodată, pentru ca organismul să nu sufere de tulburări provocate de deficienţa de iod.

Sarea iodată, de la un simplu condiment, la medicament?

„Iodul se găseşte în mări şi oceane, iar cu cât urcăm către zonele geografice montane şi submontane, cantitatea de iod din alimente scade”, declară dr. Eduard Circo, medic primar endocrinologie.

Medicul subliniază că „sarea iodată este mijlocul cel mai simplu şi util de a suplimenta aportul de iod”.

Pe de altă parte, APC România solicită eliminarea restricţiei legale de comercializare a sării neiodate, având ca sprijin o analiză a nu mai puţin de 25 de sortimente de sare achiziţionate din marile magazine din ţară.
În urma cercetării, s-a constatat că în procesul industrial de iodare a sării, se folosesc substanţe chimice precum iod, iodat de potasiu, iodură de potasiu, carbonat de sodiu, carbonat de magneziu şi ferocianură de potasiu.

„Sarea, din păcate, a fost transformată dintr-un condiment folosit zilnic în alimentaţia noastră, într-un medicament printr-o măsură legală intrată în vigoare în anul 2002. Sarea iodată ar trebui să fie excepţia şi nu regula. Nu putem pleca de la premisa că toţi cei 20 de milioane de consumatori au probleme cu asimilarea iodului”, declară conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedintele APC România.

Efectele negative ale sării iodate asupra sănătăţii
Potrivit APC România, consumul de sare iodată are efecte negative asupra organismului uman. Cele mai grave tulburări includ suprasolicitarea rinichilor şi a altor organe interne, disfuncţii tiroidiene la persoanele sensibile, încetinirea proceselor metabolice şi apariţia obezităţii. De asemenea, acesta poate duce la slăbirea sistemului imunitar, dezvoltarea cancerului de tiroidă sau papilar, tulburări ale somnului, hipertensiune arterială, anxietate şi nervo-zitate, tireotoxicoză.

Potrivit acad. prof. dr. Ovidiu Bojor, „sarea fină iodată este moarte pentru organism”. „Trebuie consumate trei, maximum cinci grame de sare neiodată pe zi. Sarea iodată nu este necesară tuturor, ci doar celor predispuşi la formarea guşei endemice, în zonele montane, unde solul este sărac în iod”, conchide academicianul.


Chiar şi aşa, dr. Eduard Circo precizează că „în prezent, există o circulaţie mare a alimentelor, astfel încât nu se mai pune problema ca locuitorii zonelor montane să consume doar alimente din producţie proprie”.

Informaţi-vă înainte de a elimina sarea iodată din alimentaţie!

„Majoritatea covârşitoare a consumatorilor nu realizează pericolele la care se expun prin consumarea zilnică a sării iodate. Administrarea sării iodate în alimentaţie trebuie realizată numai în baza unei reţete prescrise de către medicul endocrinolog”, adaugă Costel Stanciu.

Astfel, se pune problema dreptului fundamental al consumatorului de a alege.
Pe de altă parte medicii atenţionează că românii consumă foarte rar alimente bogate în iod, cum ar fi produsele marine.

„Au mai fost perioade în care sarea nu s-a iodat şi a existat o creştere uşoară a cazurilor de guşă endemică. Carenţa de iod afectează funcţia tiroidiană şi structura tiroidei, dăunând sănătăţii individuale, dar şi a fătului, în cazul femeii însărcinate”, atenţionează dr. Eduard Circo. Specialistul arată că, din punct de vedere medical, sarea iodată este utilă, cu mici excepţii, cum ar fi cazurile de hipertiroidism.
„Desigur, consumul de sare iodată este o opţiune personală. Fiecare ar trebui să aibă dreptul să aleagă între sarea iodată şi neiodată. Însă oamenii ar trebui să fie foarte bine informaţi înainte de a lua o decizie”, atenţionează dr. Eduard Circo.

Taguri articol: stil de viaţă hipertensiune sare iod endocrinologie cancer

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

1 comentariu

19 martie 2018 Adi
Anunt moderatori

Cautam din timp moderatori de anunturi. Cerem seriozitate.Trebuie sa verificati anunturile pe care alte persoane le posteaza, apoi sa le aprobati afisarea in sistem. Nu este necesara experienta. Va invatam noi totul. Cereti detalii la adresa de email: adi_uifelean@yahoo.com

Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.