10 Noiembrie 2015
3646 accesări
0 comentarii

Aveţi dureri groaznice de cap şi nu mai ştiţi ce să faceţi pentru a scăpa de ele? Înainte de a lua antialgice cu pumnul, medicul neurolog vă sfătuieşte să vă revizuiţi programul de odihnă şi alimentaţia. Veţi descoperi, cu uşurinţă, ce anume vă declanşează migrenele şi le veţi putea elimina ţinând un jurnal de activităţi zilnice.

Cea mai bună modalitate de a gestiona corect această afecţiune, atrage atenţia medicul neurolog Adrian Barbu, din cadrul Centrului Medical Flora, este de a evita situaţiile şi factorii care declanşează crizele dureroase. Iar aceştia din urmă sunt numeroşi.

În mod frecvent, durerile de cap - cefaleea, în termeni medicali - sunt declanşate de stres (pot să apară chiar în timpul unei perioade stresante, dar mai frecvent apar imediat după), a precizat dr. Barbu, ciclul menstrual, durata somnului (prea lungă sau prea scurtă), fumatul, excesul de cafeină sau retragerea din consum a acesteia, mesele dezordonate, modificările presiunii atmosferice, alimentele precum ciocolata sau unele brânzeturi, lumina strălucitoare sau cea reflectată de la soare. Cefaleea poate să apară şi în contextul emoţiilor puternice, depresiei sau anxietăţii sau după efortul fizic.

Alimentecare dau dureri de cap

Persoanele care au dureri de cap trebuie să acorde o deosebită atenţie alimentaţiei.

„Contribuie la declanşarea migrenelor şi aspartamul - un îndulcitor artificial care se găseşte în sucuri, iaurturi şi alimente dietetice; glutamatul monosodic - condiment care deseori este întâlnit în mâncarea chinezească, în carne şi alte alimente; nitriţii - care se găsesc în preparatele din carne, precum crenvurşti, şuncă (bacon) şi alte mezeluri; tiramina - care este întâlnită în murături sau în alimentele marinate, brânza veche şi în drojdie; anticoncepţionalele şi terapia hormonală; diferite medicamente, în special cele care produc vasodilataţie”

- a explicat medicul specialist neurolog Adrian Barbu.

Notaţi într-un jurnal tot ce faceţi şi ce mâncaţi

Atenţie! Şi folosirea în exces a antialgicelor pentru cefalee pot să aibă efectul invers, de a favoriza apariţia durerilor de cap. Aşa că, înainte de a lua medicamente cu pumnul, este recomandat să vă schimbaţi stilul de viaţă şi cel alimentar!

„Managementul cefaleei la pacientul cu migrenă include: alimentaţie echilibrată, evitarea hipoglicemiilor şi consumului de alimente care ar putea declanşa criza migrenoasă, evitarea fumatului, impunerea unui program riguros de somn şi odihnă, evitarea situaţiilor stresante, cât şi identificarea factorilor declanşatori ai migrenei şi notarea lor într-un jurnal”

- a adăugat neurologul constănţean.

Păstrarea unui jurnal poate părea plictisitoare. „Dar prin urmărirea activităţii zilnice, a ceea ce se mănâncă şi se bea, a factorilor de mediu, se poate descoperi un model al cefaleei şi pot fi identificate modalităţi uşoare de a evita viitoare episoade de migrenă. Simpla notare şi evitarea factorilor declanşatori ar trebui experimentată în cazul câtorva migrene”, a concluzionat medicul neurolog.


Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Florentina BOZÎNTAN