Sfatul medicului
1464 accesări 04 Ianuarie 2016 0 comentarii

Detoxifierea după sărbători, secretul menţinerii sănătăţii

După excesele alimentare din perioada sărbătorilor organismul are nevoie de o cură de detoxifiere. Aşadar, printre alimentele care nu trebuie să lipsească din meniul zilnic sunt legumele şi fructele consumate în stare crudă sau fierte, dar şi infuziile de ceaiuri de plante. Nu uitaţi să păstraţi un orar al meselor şi să renunţaţi măcar pentru câteva zile la alimentele foarte grase, la carne şi alcool.

Detoxifierea presupune eliminarea toxinelor din organism care neglijate pot provoca simptome ca: oboseală, indigestie, boli ale stomacului, dar şi imunitate şi creştere în greutate. Nici supele sau ciorbele nu trebuie să lipsească din meniu, cu specificaţia că ele nu trebuie să conţină decât legume.

„Dieta ce succede perioada de detoxi-fiere trebuie să fie cât mai sănătoasă şi să conţină cereale integrale, legume, peşte şi cât mai puţin zahăr, sare şi cafeină. În timpul acestei cure de detoxifiere medicii recomandă şi suplimentele alimentare, ca de exemplu protectoare hepatice sau antioxidanţii din vitaminele A, C sau E şi seleniul”, a precizat dr. Mirela Stângaciu, medic de familie.

Stimularea organismului

Un rol important în curăţarea organismului după sărbători îl are detoxifierea ficatului şi stimularea secreţiei bilei. În acest sens, medicul recomandă ceaiurile naturale din păpădie sau gălbenele, dar şi iaurturile cu minim de grăsimi care să ajute la o digestie mai bună.

„Mâncaţi în fiecare dimineaţă un iaurt, puteţi înlocui cafeaua cu ceai verde îndulcit cu miere şi nu uitaţi să adăugaţi legume la fiecare masă, în mod special salată verde ce conţine fibre care curăţă colonul.

Nu neglijaţi aspectul hidratării care este deosebit de important pentru a elimina toxinele care sunt eliberate în sânge din cauza alimentaţiei cu proteine animale.

La prânz puteţi alege o supă de legume pe bază de ţelină, fenicul, chimen, ciuperci, varză şi verdeţuri sau o simplă supă de roşii, iar seara o salată uşoară din legume proaspete, fără dressing sau brânză grasă. Pentru cei care nu pot elimina complet carnea, pot alege peştele sau carnea de curcan, dar în cantităţi limitate”, a mai spus medicul.

Potrivit specialistului, regimul de detoxifiere poate să conţină ceaiuri, iaurt, cât mai multe fructe şi legume, dar trebuie să se renunţe şi la alcool şi tutun.

Diete personalizate

O variantă sănătoasă pentru cei care vor un regim de detoxifiere este să apeleze la sfaturile unui nutriţionist pentru o dietă personalizată.

„Unele persoane preferă să apeleze la un medic nutriţionist pentru o dietă personalizată ce poate cuprinde chiar şi suplimente alimentare necesare completării lipsurilor din alimentaţie sau scăderii apetitului.

În acest fel, organismul se va reface mai repede, iar pacientul se va putea bucura de beneficiile unui stil de viaţă sănătos”, completează specialistul.

Taguri articol: sfatul medicului dietă nutritie

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.