Sfatul medicului
2734 accesări 04 Februarie 2016 0 comentarii

Febra musculară doare! Învăţaţi să o combateţi eficient

Dacă aţi început recent un program de exerciţii fizice, este posibil ca în următoarele zile să vă treziţi aproape paralizaţi de febra musculară. Lipsa de antrenament asociată cu o exagerare în privinţa intensităţii şi duratei mişcării constituie reţeta sigură ce duce la durerile extrem de supărătoare ale febrei musculare.

Afectează întregul organism
Dacă aţi stat o vreme departe de sala de sport, începeţi antrenamentul treptat, fără a forţa musculatura. Potrivit Danielei Buta, specialist coordonator kinetoterapie la Centrul Sport Forum David Academy, „o persoană activă va face mai rar febră musculară decât una neantrenată, recomandându-se ca programul de mişcare să înceapă prin eforturi progresive, ca protecţie pentru următoarele eforturi”.
Durerea se instalează la un interval de 12 ore de la încetarea efortului, crescând în intensitate a doua zi, după care se reduce treptat.
Specialiştii atenţionează că efectele febrei musculare se resimt la mai multe niveluri ale corpului, nu doar al musculaturii.

„Deşi este o suferinţă resimţită doar la nivelul musculaturii solicitate în efort, febra musculară aduce modificări însemnate atât la nivelul sângelui, prin creşterea nivelului de acid lactic, cât şi la nivelul urinei, prin prezenţa mioglobinei sau a unor aminoacizi”, declară conf. univ. dr. Gheorghe Dumitru, medic primar medicină sportivă.

Combateţi febra musculară cu mişcare
Medicul atrage atenţia că „febra musculară reprezintă o reacţie frecventă a muşchiului supus lucrului excesiv, ca intensitate şi durată, având ca efecte reducerea semnificativă a forţei statice şi dinamice, precum şi diminuarea amplitudinii mişcărilor libere”.
În ceea ce priveşte combaterea febrei musculare, profesorii de educaţie fizică din şcoală au dreptate. Soluţia împotriva febrei este chiar efortul, acelaşi tip de efort de la care s-a ajuns la această durere.
De asemenea, „aspirina diminuează semnificativ durerile la 48 de ore după efort, iar indometacina reduce modificările sanguine dacă se administrează înainte, în ziua efortului, dar şi la 24 de ore după mişcare”, precizează specialistul Daniela Buta.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.