Sfatul medicului
8328 accesări 21 Iulie 2017 0 comentarii

Organismul se detoxifiază singur, nu cu suplimente minune! Care sunt organele cheie şi ce trebuie să facem

Foarte multe persoane urmează tot felul de diete de detoxifiere a organismului sau, periodic, iau suplimente pentru a elimina substanţele toxice acumulate în organism. Ceea ce nu ştie însă multă lume este că organismul are capacitatea de a le elimina singur, spun specialiştii, prin intermediul anumitor organe, însă, ca acest lucru să se întâmple, aceste organe trebuie ajutate să funcţioneze corect, printr-un stil de viaţă sănătos.


În acest context, substanţele nu rămân blocate în organism, ci sunt eliminate. Însă, dacă aceste organe nu funcţionează, deşeurile rămân stocate în corp, ducând, astfel, la fel şi fel de boli. Cu toate acestea, un stil de viaţă dezechilibrat are efecte de lungă durată, ce nu pot fi atenuate cu o dietă de detoxifiere, deoarece nu se poate repara în trei săptămâni ce a fost deteriorat în ani de zile. Pentru a menţine puritatea mediului intern, corpul dispune de organe şi sisteme prin care elimină toxinele, iar aceste organe se numesc emonctorii.


„Emonctoriile sunt reprezentate de calea respiratorie (plămâni, bronhii, nas); calea hepatică (ficat, vezică biliară); calea intestinală (intestin subţire, intestin gros); calea cutanată (glande sudoripare, glande sebacee); calea renală (rinichi, vezică urinară). Când aceste căi de eliminare lucrează normal, iar aportul de toxine şi producţia de deşeuri nu este foarte ridicată, mediul rămâne curat şi celulele pot funcţiona corect”, explică dr. Loti Popescu, specialist în promovarea sănătăţii.


Însă, dacă deşeurile sunt prea numeroase şi emonctoriile leneşe sau deficiente, organismul acumulează progresiv deşeuri şi situaţia organelor corpului se degradează. „Sângele se îngroaşă, devine mai dens şi nu mai circulă atât de uşor prin vasele sangvine. Depunându-se pe pereţii vaselor, deşeurile le îngustează diametrele, ceea ce încetineşte şi mai mult circulaţia, irigarea ţesuturilor şi schimburile”, adaugă medicul specialist.


Dereglările din interior se manifestă la exterior


Prin acumularea lor, deşeurile murdăresc şi astupă filtrele emonctoriilor, congestionează organele şi blochează articulaţiile. Ţesuturile sunt iritate, se inflamează şi se sclerozează. Apar tot felul de boli, în funcţie de organele care sunt atinse şi de modul în care sunt afectate.


Deşeurile nu se depun într-o singură zonă a corpului, ca urmare a circulaţiei permanente, corpul este invadat şi încărcat.


„Purificarea mediului intern are loc prin intermediul emonctoriilor: hipersecreţie biliară şi salivară, vărsături, diaree; urine acide, încărcate, transpiraţii profuze, secreţii, coşuri, eczeme, eliminarea deşeurilor coloidale prin intermediul nasului, sinusurilor, bronhiilor. Pentru eliminarea deşeurilor, uneori se folosesc căi secundare: glandele salivare, amigdalele, glandele lacrimale, uterul. Corpul îşi creează uneori emonctorii artificiale pentru a putea face faţă deşeurilor: apar hemoroizii, fistulele, ulcerele. Pentru o stare bună de sănătate, detoxifierea periodică a organismului este regulă, dar nu doar aceasta, şi stilul de viaţă de zi cu zi, trebuie să fie echilibrat. Contează foarte mult alimentaţia, consumul de lichide şi mişcarea. Degeaba se iau suplimente, dacă organismul nu este îngrijit în permanenţă”, mai spune medicul specialist.


Funcţionarea defectuoasă a organelor este responsabilă de instalarea bolilor, de aceea, nu ezitaţi să aveţi cât mai multă grijă de corpul dumneavoastră.

Taguri articol: sfatul medicului loti popescu detoxifiere hemoroizi

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.