29 Decembrie 2015
1841 accesări
0 comentarii

Pentru ca organismul să nu se resimtă după mesele copioase din timpul sărbătorilor, specialiştii recomandă cumpătarea. Astfel, se recomandă mese mici şi fracţionate (4-5 mese pe zi). Bău-turile alcoolice nu vor fi consumate în exces (este interzis consumul de băuturi alcoolice celor care suferă de ciroză hepatică). Sarea este permisă celor care nu suferă de hipertensiune arterială, în cantitate moderată. Alimentele nu se vor servi prea reci sau prea fiebinţi.
Persoanelor cu afecţiuni biliare (diskinezie biliară, litiază biliară) le este recomandat să evite preparatele din carne grasă (carne de porc, oaie, miel, raţă, gâscă, vânat, mezeluri grase, sau orice fel de carne prăjită). Trebuie evitate şi omletele, maioneza, brânzeturile fermentate, smântâna, dulciurile cu creme grase şi frişcă şi de asemenea, ciocolata în exces, condimentele (piper, hrean, boia, muştar, oţetul în exces) şi băuturile precum cola şi cele alcoolice. Ceaiurile recomandate persoanelor cu afecţiuni biliare sunt cele de: sunătoare, mentă, muşeţel, tei, măceşe.
Bolnavilor cu afecţiuni hepatice (steatoză hepatică - ficatul gras, hepatite cronice) li se recomandă evitarea preparatelor din carne de porc, oaie, miel, evitarea produselor precum cârnaţi, pastramă, drob de miel, dar şi carnea tocată şi condimentată (sarmale, ardei umpluţi) şi peştele gras (somn, crap, scrumbie). Sunt de asemenea de evitat: alimentele prăjite, maioneza, sosurile grase, prăjiturile cu unt şi multe gălbenuşuri, băuturile alcoolice şi condi-mentele (piper, ardei iute, hrean, muştar). Ceaiurile recomandate sunt cele de: mentă, tei, cozi de cireşe.

Taguri articol: diete dieta si nutritie alcool ceaiuri carne hipertensiune sfaturi ciocolata

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase