29 Noiembrie 2016
2591 accesări
0 comentarii

Pentru o alimentație sănătoasă, modul de preparare a alimentelor este esențial. Astfel, ar trebui evitate obiceiuri precum prăjirea alimentelor în ulei, preparararea hranei pe grătarul cu cărbuni sau prepararea mâncărurilor cu sos. În schimb, nutriționiștii ne învață o serie de trucuri prin care gustul preparatelor sănătoase poate fi substanțial ameliorat.

Marinarea cărnii în amestecuri de condimente și ierburi aromate înainte de a o coace este o modalitate excelentă de a obține un gust delicios. De asemenea, puteți folosi din belșug sucul de lămâie, atât pe preparatele din carne, pește, cât și pe legumele proaspete sau gătite.

Când vine vorba de tradiționalul grătar preparat pe cărbuni, este important de știut că există un potențial cancerigen al substanțelor rezultate din arderea cărbunilor și a grăsimii, precum și al cantității crescute de oxidanți rezultați prin gătirea la temperaturi foarte crescute. Astfel, se poate înlocui grătarul pe cărbuni cu noile tehnologii care facilitează gastrotehnia sănătoasă, cum ar fi vasele de gătit cu aburi și cele din teflon sau ceramică. Grătarele, fripturile și salatele pot fi aromatizate sănătos prin folosirea usturoiului și a cepei.

Un alt sfat de la specialiștii în nutriție prezenți la „Nutriție, Sănătate, Longevitate” a fost folosirea combinațiilor preferate de plante aromatice proaspete sau uscate (pătrunjel, oregano, mentă, cimbru etc.) în toate mâncărurile pe care le gătim. În același timp, pe lângă un gust aromat, ele reprezintă și o alternativă la adaosul de sare, care ar trebui evitat.

Ciorbele vor fi delicioase dacă se folosesc roșii proaspete sau suc de roșii, borș sau iaurt degresat. În schimb, este recomandată evitarea rântașului, adaosului de ou și smântână sau călirea legumelor în ulei.

Omleta sănătoasă este omleta albă (doar din albușuri) sau mixtă (un ou integral și două albușuri), preparată în vas de teflon, uns cu puțin ulei. Pentru a obține un plus de savoare, se pot adăuga ceapă verde, ierburi aromate şi ardei. De asemenea, șnițelele și chiftelele pot fi coapte în cuptor în loc să fie prăjite.

Modul în care combinăm alimentele sănătoase în farfurie ține de preferințele culinare ale fiecăruia. Alimentația sănătoasă înseamnă variație și moderație. Legat de așa-zisele „combinații interzise”, precum carnea cu cartofii, fructele cu lactatele, nu există dovezi științifice care să sugereze nocivitatea unor astfel de asocieri.
Recomandările pentru o alimentaţie sănătoasă şi gustoasă au fost prezentate în cadrul evenimentului „Nutriție, Sănătate, Longevitate”, manifestare dedicată informării medicilor de familie cu privire la promovarea unei alimentații echilibrate.

Sursa: comunicatemedicale.ro

Taguri articol: nutritie longevitate mancare condiment preparare grăsimi temperaturi

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU