22 Iunie 2016
1686 accesări
0 comentarii

Canicula a început să afecteze, deja, tot mai multe persoane, iar pentru a scăpa teferi de aceste temperaturi exagerate, trebuie să ţinem cont de câteva reguli care ne pot scuti de drumurile ce duc spre spital.

Organismul are nevoie de cât mai multe lichide, aproximativ 2-2,5 l pe zi, pentru a nu se deshidrata. Specialiştii recomandă să consumaţi cât mai multe ceaiuri fără zahăr, cu lămâie, cât se poate de calde, sau apă plată. Evitaţi cafeaua, orice alte produse care conţin cofeină, evitaţi băuturile acidulate, băuturile alcoolice, tutunul şi abuzul de medicamente.

Consumaţi multe fructe şi legume ca atare sau în salate, cu puţin ulei de măsline şi cu lămâie. Lichidele, fructele şi legumele ajută la hidratarea corpului şi la rezistenţa în faţa căldurii.

„Una dintre cele mai grave probleme, vara, este deshidratarea. Populaţia trebuie să evite să iasă în oraş la orele prânzului, dar dacă totuşi se întâmplă, trebuie să poarte ochelari de soare şi să îşi acopere capul cu o pălărie sau umbrelă. Este bine să aibă în geantă o sticlă cu ceai neîndulcit. A se purta haine largi, comode, de culori deschise şi din texturi care lasă pielea să respire. Bolnavii de inimă, cei care suferă de astm bronşic, cei cu tulburări ale tiroidei, bolnavii cu tulburări psihice, copiii şi bătrânii să facă tot posibilul pentru a avea un ventilator, acasă sau la serviciu, pentru a răcori aerul”, ne sfătuieşte dr. Loti Popescu, specialist în promovarea sănătăţii.

În timpul zilei, la orele când căldura este foarte puternică, geamurile trebuie să fie închise şi acoperite cu jaluzele.

„Dacă apar dureri de cap prelungite, greţuri, vărsături, inapetenţă prelungită, adresaţi-vă medicului de familie. Cine merge la plajă trebuie să evite expunerea la soare între orele 10 şi 16”, explică specialistul.

Taguri articol: sfatul medicului canicula deshidratare copii haine legume fructe lichide loti popescu medicamente ochelari probleme psihic temperaturi hidratarea soare cafea aerul familie viciu reguli

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU