Sfatul medicului
15468 accesări 20 Ianuarie 2017 2 comentarii

Veganismul nu este egal cu sănătatea, dar oamenii trebuie învăţaţi să nu mai mănânce parizer

Trăim o perioadă nefastă, în care numărul mare de persoane bolnave de cancer a crescut alarmant. Numai la nivelul judeţului Constanţa, medicii oncologi declară că fac faţă cu greu valului de pacienţi şi că persoanele bolnave sunt preponderent tineri şi copii.

După cum bine ştim, această boală necruţătoare este pusă pe seama alimentaţiei nepotrivite, de proastă calitate, plină de chimicale, a unui stil de viaţă sedentar, a poluării şi a consumului de substanţe nocive.

Alec Blenche, tehnician nutriţionist, adept al regimului alimentar vegetarian, este de părere că, dacă oamenii ar adopta un stil de viaţă mai sănătos, îmbolnăvirile s-ar reduce semnificativ. La polul opus, majoritatea cadrelor medicale nu consideră vegetarianismul un stil de viaţă sănătos, o alimentaţie sănătoasă, ci deficitară mai degrabă.

„Fiecare este îndreptăţit să îşi urmeze părerea. Eu colaborez cu medici din Constanţa care gândesc altfel şi cred că rezultatele sunt criteriul cel mai bun. Trăim vremuri în care şi instituţia medicală recunoaşte că stilul de viaţă vegetarian este mai sănătos. Să nu uităm că Organizaţia Mondială a Sănătăţii a clasificat carnea roşie ca fiind un carcinogen, în aceeaşi categorie cu nicotina. Şi apoi, ca să fii sănătos nu trebuie să fii neapărat vegetarian, fiecare om înţelege în felul lui lucrul acesta şi fiecare poate să îşi îmbunătăţească sănătatea”, explică Alec Blenche.

Cât te costă să mănânci sănătos

Întrebat dacă este scump să fii vegetarian, Alec Blenche a spus că este doar un mit şi că vegetarianismul este cel mai simplu mod de viaţă.

„Există o categorie care, după părerea mea, este cea mai importantă în alimentaţia oricui şi care se numeşte «germeni şi vlăstari», pe care poţi să îi creşti singur, acasă, în orice anotimp şi în orice condiţie. E o chestie de 10 minute, în fiecare zi. Dacă ne-am uita la televizor cu 10 minute mai puţin, am descoperi că avem timp să facem multe lucruri”, a explicat Blenche.

Din păcate, este mai ieftin să cumperi un mezel cu 5 lei, decât jumătate de kilogram de caju, pe care cheltuieşti 50 lei.

„Aşa este, dar toată lumea ştie ce înseamnă un mezel şi din ce este făcut. Nu dai bani pe mâncare de calitate, dar dai la medic. Medicina ar trebui să adopte şi un rol preventiv, nu numai de a trata simptomele. Să îi înveţe pe oameni să nu mai mănânce parizer, deoarece îi îmbolnăveşte. Am studiat în Statele Unite ale Americii şi am văzut oameni care s-au vindecat de diabet de tip 2 cu ajutorul acestui regim alimentar şi sunt încurajat că stilul de viaţă şi mai ales alimentaţia poate ajuta foarte mult”, adaugă Alec Blenche.

„Eram vegetarian, dar mâncam nesănătos“

Pentru a avea un stil de viaţă sănătos, trebuie să ai destule cunoştinţe despre alimentaţie, ca să ştii cum să te alimentezi corect şi să eviţi produsele dăunătoare, chiar dacă sunt accesibile, la preţuri tentante.

„Eu sunt vegetarian de 10 ani, dar în primul an am mâncat peşte şi încă vreo 4 ani am mâncat şi lactate şi abia de 5-6 ani nu mai mănânc niciun fel de proteină animală, însă mâncam foarte nesănătos, adică prăjeli, pâine multă, pizza, cartofi prăjiţi şi aveam impresia că sunt mai sănătos, dar nu e adevărat. Vegetarianismul nu este egal cu sănătatea, grija şi atenţia pe care o ai asupra mâncării pe care o consumi, asta face diferenţa”, mai spune Alec Blenche.

Potrivit nutriţionistului, în Constanţa, comunitatea de vegetarieni nu este aşa de mare ca în Bucureşti sau Cluj, deoarece aici sunt foarte multe minorităţi şi comunităţi, iar interacţiunea este mai specială. Acesta speră însă la formarea unei comunităţi mai mari, cu oameni care vor să trăiască sănătos, nu neapărat vegetarieni.

„Orice om care este pe un drum, în care îşi transformă viaţa, are nevoie de o comunitate, de susţinere, care să îl menţină, pentru că presiunea societăţii este atât de mare că este foarte uşor să cazi şi să renunţi”, conchide Alec Blenche.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

2 comentarii

20 ianuarie 2017 Cya
Vegani

Daca vi se pare ca in CT comunitatea vegetarienilor/veganilor e redusa, veniti in Craiova. Daca inafara de mine si inca vreo doua tipe (cam nesigure mi-au parut totusi) mai gasiti pe cineva vegan, aveti aprecierea mea. Oras mai anti-veg nu cred sa existe la noi in tara.

20 ianuarie 2017 Diana
Meniu

Fiecare mananca ce-i place/ parizerul si alte produse sunt foarte gustoase/ doctorii falsi sa-si vada de hotiile lor!

Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.