09 Martie 2017
3855 accesări
0 comentarii

Să avem grijă de inima noastră nu este greu, spun medicii cardiologi. Într-adevăr, există situaţii în care anumite persoane au o predispoziţie genetică în a dezvolta afecţiuni cardiace, însă, prin controale regulate la medicii specialişti, şi acestea pot fi ţinute sub control.

Potrivit medicului cardiolog Ionel Oţel, o inimă sănătoasă se menţine cu ajutorul unui stil de viaţă echilibrat, prin exerciţii fizice zilnice, atunci când nu există contraindicaţii medicale, prin renunţarea la obiceiurile nocive (fumat, consum excesiv de alcool, pierderea nopţilor) şi printr-o dietă sănătoasă, care, implicit, ajută la menţinerea unei greutăţi corporale adecvate. „Sănătatea este o stare precară, trecătoare, care nu prevesteşte nimic bun”, spune, zâmbind, medicul specialist.

„Trebuie acordată o mare atenţie afecţiunilor de care au suferit sau suferă părinţii noştri. Dacă aceştia au defecte genetice, copiii trebuie consultaţi preventiv. Există anumiţi factori de risc, pentru bolile cardiace, care ar trebui să atragă atenţia şi să îi trimită pe pacienţi la medic, precum: nivelul mare de colesterol, probleme de tensiune arterială, supraponderabilitatea, obiceiurile rele, însă cel mai mare factor de risc este stresul cronic care creează o tensiune permanentă”, explică dr. Ionel Oţel.

Ziua muncim, noaptea dormim

Medicul cardiolog avertizează că afecţiunile cardiace apar la oameni din ce în ce mai tineri, din cauza stresului, a agitaţiei şi a „luptei” cu problemele cotidiene, dar şi din cauza obiceiurilor nesănătoase.

„Unul dintre aspectele la care oamenii nu mai dau importanţă este respectarea programului de somn. Somnul este extrem de important pentru funcţionarea corectă a întregului organism, nu numai a inimii. În somn se repară circuitele energetice, conexiunile. Până şi inima are o clipă de respiro, bate şi se relaxează. Aşadar este foarte important ca ziua să muncim şi seara să ne odihnim”, mai spune medicul cardiolog.

Sportul, vital pentru sănătate

Sportul este un alt aspect, pentru a avea o inimă sănătoasă şi o stare generală de bine. Activitatea fizică s-a dovedit a avea efecte vindecătoare, aşa că, în unele situaţii, ar putea să înlocuiască anumite medicamente, precum cele antidepresive. Creşterea temperaturilor face ca activitatea fizică în exterior să fie accesibilă tuturor, indiferent de vârstă. Aşa că îndemnul medicilor este să apelăm la parcuri şi la activităţile desfăşurate în exterior, pentru a fi cât mai sănătoşi.

„Sunt studii în care s-a comparat efectul medicamentelor antidepresive cu efectul asupra organismului a sportului, studii care au dovedit că sunt asemănătoare. Sportul creşte tonusul muscular, imunitatea, încrederea în sine, longevitatea, potenţa sexuală şi întăreşte sistemul cardiovascular”, adaugă dr. Oţel.

Alimentaţia modernă, o bombă cu ceas

Alimentele semiprocesate care conţin chimicale, cantităţi mari de zahăr şi grăsimi vegetale (margarina), fac parte din categoria factorilor care influenţează negativ sănătatea inimii, dar şi pe cea a întregului organism.

„Oamenii mănâncă tot timpul pe fugă, în principiu, alimente care nu sunt indicate. Deserturile cu zahăr mult şi grăsimi vegetale sunt toxice pentru organism. Trebuie descurajat consumul de astfel de produse. Oamenii trebuie să se trezească la realitate înainte de a se îmbolnăvi. Trebuie să mănânce preponderent fructe, legume şi zarzavaturi. Acum este momentul ca să te tratezi, când nu ai nimic. După ce te-ai îmbolnăvit este mai complicat. Nu e bine să te laşi de fumat când deja eşti bolnav. Acum este momentul să te laşi de fumat, să slăbeşti, să iei atitudine, când încă eşti sănătos”, adaugă dr. Ionel Oţel.

Aşadar, pentru a trăi o viaţă fără prea multe probleme de sănătate, trebuie să ţinem cont de alimentaţie, de activitatea fizică, de odihnă şi nu în ultimul rând, de sfatul medicului.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU