Sfatul medicului
4463 accesări 16 Noiembrie 2016 0 comentarii

Consumul excesiv de carne ne poate îmbolnăvi. De ce apare guta şi cum poate fi tratată

O dietă bogată în carne poate cauza tot felul de afecţiuni, printre care şi gută, spun specialiştii.


Această afecţiune este un fel de artrită, ce se manifestă prin dureri şi inflamaţii ale articulaţiilor. Medicii specialişti spun că guta afectează preponderent sexul masculin, mai ales bărbaţii care sunt predispuşi săfacăaceastă boală, deoarece are şi o compenentă genetică. Oricum ar fi, netratată, afecţiunea poate fi fatală.

Simptomele gutei afectează enorm calitatea vieţii persoanelor bolnave, deoarece disconfortul este foarte mare, atât ziua, cât şi noaptea şi se caracterizează prin durere intensă în zonele afectate, mâncărimi şi exfolieri ale pielii, febră etc. Cel mai des, de inflamaţie este afectat degetul mare de la picior, dar şi lichidul articular se poate inflama, apărând bursita.


„Guta este caracterizată prin durere, edem, roşeaţă şi căldură locală, precum şi prin impotenţa funcţională a articulaţiei. Fără tratamentul corespunzător, guta este o boală care se poate agrava sau, chiar dacă simptomele se atenuează, boala poate recidiva, cauzând leziuni severe ale articulaţiilor, tendoanelor sau a altor ţesuturi”, a declarat dr. Gianina Gabriela Şotilă, medic specialist nefrolog, în cadrul clinicii Medstar General Hospital din Constanţa.

Guta apare din cauza unui exces de acid uric în sânge. Poate apărea la persoanele obeze, la cele care consumă frecvent bere, care au un regim alimentar bazat pe carne, fructe de mare şi peşte gras, dar şi la cele care mănâncă alimente cu conţinut caloric mic.

„În timp, cristalele de acid uric se depun la nivelul articulaţiilor şi ţesuturilor învecinate, apar durerile nocturne intense, încălzirea locală şi sensibilitatea ţesuturilor de la nivelul articulaţiei. Unele persoane pot dezvolta o formă cronică a bolii. Guta cronică este o formă mai puţin dureroasă care apare la adulţi şi este deseori confundată cu alte forme de artrită. Unele persoane pot dezvolta o complicaţie, numită «rinichi gutos» sau nefropatia hiperuricemică. Aceasta se întâlneşte la aproximativ 20% din persoanele cu hiperuricemie”, mai spune specialistul.

Diagnosticarea acestei afecţiuni se face prin aspiraţia de lichid articular, precum şi pe baza analizelor de sânge, ce pot determina nivelul de acid uric. În cazul în care aveţi dureri insuportabile, nu ezitaţi să contactaţi medicul de familie sau un ortoped, pentru a vă consulta şi pentru a vă prescrie un tratament potrivit.

Cum se pot preveni crizele de gută


Guta apare mai frecvent în sezonul rece, când scade consumul de fructe şi legume crude şi creşte consumul de proteină animală, îndeosebi carne. De aceea, medicul specialist recomandă o dietă bogată în fructe şi legume, crude şi gătite, consumul a minim doi litri de lichide pe zi, o alimentaţie bogată în supe, ciorbe şi săracă în proteine animale. De asemenea, este indicat a se evita consumul de alcool, în general, dar mai ales de bere, consumul excesiv de sare şi fumatul.


Este foarte importantă respectarea orelor de masă şi ajustarea cantităţii de alimente, astfel încât să nu fie prea mare. Scăderea în greutate, după caz, precum şi adoptarea unui regim alimentar sănătos, ca stil de viaţă, cu o dietă corespunzătoare şi exerciţiu fizic, reprezintă factorii care ţin la distanţă recidivele. Aceste indicaţii sunt pentru a preveni apariţia gutei, precum şi pentru prevenirea recidivelor, la persoanele care au suferit deja de această afecţiune.
Pentru mai multe detalii, puteţi apela numărul de telefon Medstar General Hospital: 0241/638.251.

Taguri articol: sfatul medicului acid analize confort diagnostic fructe legume lichide durere simptome stil de viaţă proteine inflamaţii animal unt gene sare

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.