Tiroida

Tiroida
12 Martie 2012
43857 accesări
41 comentarii

Dereglările glandei tiroide sunt destul de des întâlnite mai ales atunci când organismul suferă transformări majore, cum ar fi la naştere, la pubertate sau după 60 de ani.

Una dintre cele mai importante glande ale corpului, tiroida este situată la nivelul bazei gâtului, chiar sub „mărul lui Adam”, şi produce hormoni cu rolul de a regla metabolismul. Aceasta este responsabilă de temperatura corpului, circulaţia sângelui, apetitul şi nivelul de energie. Mai mult, tiroida acţionează asupra tonusului muscular, al zahărului şi al colesterolului din sânge, al sistemului central nervos şi influenţează în special procesul de metabolizare a carbohidraţilor şi a grăsimilor. În cazul în care întâmpinaţi probleme cu funcţionarea corectă a acestei glande, efectele pot fi destul de severe.

CITEŞTE ŞI: Suferinţa bolnavilor de tiroidă. Operaţia este vitală

Când apar afecţiunile tiroidei

Problemele glandei tiroide sunt strâns legate de producţia hor-monilor tiroidieni. Dacă aceasta este prea mare, există riscul declanşării hipertiroidei, iar dacă este prea mică, poate apărea hipotiroida. Astfel, o glandă tiroidă care nu este suficient de activă va duce la hipotiroidism, o problemă mult mai răspândită decât hipertiroidismul. Cu toate acestea, atât în cazul hipotiroidei, cât şi al hipertiroidei, se poate observa prezenţa unei guşe şi îngroşarea gâtului, ceea ce indică anomalii ale funcţiei glandei tiroide. În cazuri mai rare, ţesutul glandular poate creşte excesiv ceea ce determină apariţia de noduli care pot fi canceroşi. Se estimează că aproximativ 1% din cancerele diagnosticate sunt cazuri de cancer tiroidian. Potrivit specialiştilor, femeile sunt de până la opt ori mai expuse la afecţiuni tiroide decât bărbaţii.

Primele semne ale unei tiroide „leneşe”

Hipotiroidismul sau tiroida „leneşă” apare atunci când glanda tiroidă nu produce suficienţi hormoni. Cea mai frecventă cauză a acestei boli este tiroidita Hashimoto, o afecţiune în care sistemul de apărare al corpului produce anticorpi care atacă şi distrug, în timp, ţesutul tiroidian. De cele mai multe ori, în caz de hipotiroidism, organele nu mai funcţionează la capacitate normală şi îşi încetinesc activitatea. Printre semnalele care ar trebui să vă dea de bănuit sunt oboseala şi epuizarea fizică, acumularea de kilograme, lipsa de iniţiativă, apatia, pielea rece şi uscată, părul deteriorat şi unghiile casante, imposibilitatea de concentrare.

CITEŞTE ŞI: Guşa nodulară, potenţial risc de cancer tiroidian

Totodată, bolnavii afectaţi de hipotiroidism prezintă o intoleranţă la temperaturi scăzute, au tulburări de memorie, dureri musculare, colesterolul ridicat, sunt depresive şi au pulsul scăzut. Persoanele care prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi sunt cele care au antecedente familiale cu boli tiroidiene, femeile care au născut recent şi cele care au peste 40 de ani, dar şi bărbaţii în vârstă de peste 65 de ani.

Cauzele şi simptomele hipertiroidismului

Glanda tiroidă mai poate fi afectată şi de secreţia exagerată de hormon tiroidian, ceea ce duce la hipertiroidism. Simptomele acestei boli sunt destul de caracteristice şi uşor de depistat, precum nervozitatea accentuată, tulburările de somn, oboseală musculară, scădere în greutate, transpiraţii abundente, flatulenţe şi balonări frecvente, creşterea frecvenţei bătăilor inimii sau căderea părului. Lăsată netratată, această boală poate duce la complicaţii precum hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă, scăderea acuităţii vizuale sau chiar tulburări psihice.Pentru tratamentul hipertiroidismului, doctorul vă poate recomanda medicamente specifice care au rolul de a opri producerea excesivă de hormoni.

CITEŞTE ŞI: Tiroida autoimună - un diagnostic grav anunţat de kilograme în plus şi pielea uscată

O altă metodă de a vă vindeca permanent de această boală este îndepărtarea parţială sau totală a glandei, dar numai în cazul în care tratamentul nu a dat rezultate. De menţionat faptul că simptomele afecţiunilor tiroidei apar în timp şi se dezvoltă încet, în mai multe săptămâni sau luni.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

41 comentarii

9 septembrie 2014
dana

Buna..eu am fost la endocrinologie si am aceleasi simptome doar ca eu slabesc tare mult in loc sa ma ingras.nici nu mi-a spus doamna ca am ceva cu glanda...ce pot sa iau sa imi revin?mi-a dat ceva tratament pe baza nervoasa..dar nu are efect

29 iunie 2014
Adrián

Am o poeta de mancare ca un nebun. Ma scol noaptea si mananc detote de vreo2ori PE noapte si starea de obaseala ñu dispare niciodata. Por suferi de afectiuni ale glandei? Astept raspuns. Va multumesc.

23 iunie 2014
sirghie elena

Eu am slabit fff mult am cred ca aproximativ 47 de kg nu stiu ce sa fac,nu am fost niciodata la un medic endocrinolog,si toate astea mi sau intamplat dupa ce am nascut si nu am nici pofta de mancare.voi ce credeti ca am probleme cu glanda?va multumesc astept raspuns

12 aprilie 2014
geta munteanu u

Am a east problema de sanatate luam. Tratamentul dar vedeam k. La ingrasam mult . Am lasat tratamentul!! Shi acum sunt speriata de crea ce am citit!! Ce se poate face ? Continui tratta cu aceiasi doza ce o aveam sua consult din nou endocrinologia!! Va mulzumesc!!

28 februarie 2014
BOTEZATU MARINELA

DIN CE AM CITIT CRED CA AM SI EU CITEVA PROBLEME ADICA CRESTEREA FOARTE TARE IN GREUTATE MAI ALES IN ZONA ABDOMINALA,MI SE RACESC MIINILE SI PICIOARELE PALPITATII LA INIMA SI INGHIT MAI GREU PE PARTEA STANGA SI SUB MARUL LUI ADAMAM AMETALI FOARTE DESE.AM AVUT ACUM 4-5 ANI MARI CADERI DE CALCIU.CE AR PUTEA FII?

13 iulie 2013

Analize de sange se numeste Tsh testul respectiv

11 iulie 2013
codruta

ce analize trebe facute pt glanda teroida

5 iulie 2013
adriana

am niste probleme de genul asta si as vrea sa stiu dak ami puteti raspunde la niste antrebari am tot timpul stare de oboseala de somn continuu nervozitate mam angrasat foarte rau dupa nastere si ori ce asi ancerca nu pot slabi mai mult da 2-3 kg si le pun la loc foarte repede am pulsul mare sunt trahicadica care din cate stiu eu se poate face de la tiroida este posibil sa am glanda tiroida? cat de grav poate fi? va rog mult sa ami spuneti si mie si daca iau tratament pot ajunge la greutatea dorita sau trebuie sa ma operez ????? asi face ori ce numai sa pot slabi pentru k nu ma simt bine asa cum sunt va rog din suflet sa ami raspundeti

18 iunie 2013
lidia

as dori sa-mi spuneti ce analize trebuie sa-mi fac sa stiu daca am cu glanda tiroida nu ma doare nimik numai ca mam angrasat

30 mai 2013
CUGET LIBER MEDICAL

Buna ziua. Da, se impune urgent o vizita la endocrinolog. Faptul ca aveti o "umflatura" la gat poate indica un nodul tiroidian, care trebuie tratat. Dar toate acestea vi le va explica medicul specialist si tot el va va indica ce analize sa faceti. Nu trebuie sa va speriati ci sa actionati cu calm si din timp. Aveti nevoie de trimitere de la medicul de familie. Nu mai stati pe ganduri, mergeti la medicul de familie, iar apoi la specialist, pentru analize.

12345
Articol publicat de Alexandra MALACHI