Diete
1614 accesări 07 Noiembrie 2016 0 comentarii

"Dieta" care ne face bine. Medicul Mihaela Bilic ne spune care e secretul

Medicul nutriţionist Mihaela Bilic ne spune că între a mânca şi a ne hrăni nu poate fi pus semnul egal. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, medicul ne învaţă ce înseamnă de fapt digestie:

"A te hrăni înseamnă mai mult decât a mânca

Când vorbim despre digestie, toți ne gândim la mâncare. Ușor sau greu de digerat sunt caracteristici care ne determină alegerile alimentare. Tubul digestiv și el e responsabilul cu digestia, cu starea noastră de bine, cu sănătatea.

Dar ce înseamnă de fapt digestie? De unde vine numele? Se pare că din latinescul "gestio" care semnifică capacitatea de a se ocupa de o problemă, abilitatea de a rezolva o situație, management într-un cuvânt. Chiar și noi folosim în română termenul "a gestiona" când acționăm, rezolvăm o problemă/necesitate. În concluzie digestia presupune capacitatea de a asigura hrănirea corpului.

Și atunci de ce "di" adică "doi"?

Poate pentru că nu doar corpul trebuie hrănit, ci și sufletul. Pentru că ea, mâncarea, nu e așa simplă precum crede lumeaȘi sigur nu e întâmplător că imunitatea noastră își are sediul în tubul di-gestiv! Pentru că acolo se gestionează 2 elemente: hrana ca supraviețuire și starea de bine ca sănătate. Și dacă mâncarea nu le satisface pe amândouă nu suntem in echilibru.

Nu e ușor să gasești echilibrul între nevoile corpului și cele ale sufletului, iar secretul stă în plăcere. Să ajungi să-ți cunoști și să-ti satisfaci plăcerile simple, autentice, reale e delicat dar atât de firesc. Să mănânci ce-ți place și să simți că îți face bine e natural. Să reușești această gestiune dublă în condițiile în care toată lumea are sfaturi și păreri despre mâncare e suprem. Însă din păcate de multe ori uităm să avem grijă de di-gestia noastră și de aici până la in-digestie nu e decât un pas..."

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.