03 Februarie 2016
3569 accesări
0 comentarii

Cu toţii ştim că, pentru a ne menţine sănătoşi, sunt necesare minimum 30 de minute de mişcare în fiecare zi. Totuşi, mulţi dintre noi lăsăm la urmă exerciţiile fizice în lista priorităţilor zilnice, cu toate că au o importanţă crucială pentru o imunitate mai bună, o inimă mai sănătoasă şi un corp armonios.

Cei care s-au hotărât să urmeze un program de sport şi să îl includă în viaţa de zi cu zi trebuie să ştie când şi cum se realizează în mod corect exerciţiile fizice pentru a obţine maximul de efecte pozitive.

Cum facem corect mişcare
Exerciţiul fizic este o formă de regenerare a organismului prin care se îmbunătăţesc semnificativ funcţiile inimii şi plămânilor. Oricât de multe beneficii are mişcarea, este important să o efectuăm cu cap, să avem răbdare şi să nu supunem o musculatură neantrenată unui program de exerciţii dificil.

„Orice formă de mişcare ar trebui să respecte minimum trei paşi care permit antrenarea graduală a musculaturii: o încălzire cardiovasculară, executarea exerciţiilor specifice şi revenirea treptată a organismului după efort”, declară Daniela Buta, specialist coordonator kinetoterapie în cadrul Centrului Sport Forum David Academy.

Încălzirea cardiovasculară ar trebui să dureze aproximativ 10-15 minute şi poate consta în mers, alergare pe bicicleta ergonomică sau pe bandă, exerciţiile la stepper. Aceasta pregăteşte musculatura pentru efort.
Executarea exerciţiilor specifice şi/sau a exerciţiilor la aparate speciale au ca scop „îmbunătăţirea mobilităţii în toate planurile mişcării, dar şi creşterea forţei musculaturii”, adaugă specialistul. Aceste exerciţii trebuie să dureze între 30 şi 45 de minute.
De asemenea, cei care fac sport nu trebuie să sară peste ultimul pas, de altfel la fel de important ca ceilalţi doi, şi anume revenirea treptată a organismului după efort. Aceasta se realizează prin exerciţii uşoare, timp de 10-12 minute.

Momentul ideal al zilei pentru sport
Capacitatea fizică şi intelectuală a omului depind de momentul zilei. Pentru mişcare ne putem face timp atât dimineaţa, cât şi seara, astfel încât totul depinde de bunăvoinţa şi stilul de viaţă al fiecăruia.
Potrivit kinetoterapeutului, capacitatea maximă a organismului pentru sport „o întâlnim dimineaţa, între orele 8 şi 10, şi seara, în intervalul orar 18-20”.
Dacă doriţi să slăbiţi, este cu atât mai bine ca exerciţiul fizic să aibă loc după-amiaza. Astfel, „rata metabolică se accelerează şi se consumă mai multe calorii”, precizează Daniela Buta. Specialistul atenţionează că programul de exerciţii nu trebuie să aibă loc mai târziu de patru ore înainte de culcare. De asemenea, exerciţiul fizic trebuie programat la cel puţin două ore după masă.

„Frecvenţa ideală a exerciţiilor fizice este de trei ori pe săptămână, cu o zi pauză între antrenamente, dar nu mai puţin de două ori pe săptămână, deoarece la 72 de ore după antrenament, organismul în-cepe să piardă deja beneficiile ultimei sesiuni de mişcare”, declară Daniela Buta.


În Constanţa, la Sport Forum David Academy, mişcarea este efectuată atât de plăcere, cât şi în scop terapeutic. Aici veţi găsi tehnologia şi experienţa germană a conceptului David Spine, un suport de dispozitive speciale pentru analiză şi tratament, ce propune recuperarea organismului cu ajutorul programelor ştiinţifice de tratament personalizat.
Cei interesaţi de un stil de viaţă sănătos şi de practicarea corectă a exerciţiilor fizice pot găsi sprijin şi mai multe informaţii la Centrul Sport Forum David Academy, situat pe strada Crişanei nr. 62.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir