06 Martie 2017
2256 accesări
0 comentarii

Medicul nutriţionist Mihaela Bilic ne spune, printr-o postare pe pagina sa de Facebook, care este adevărul din spatele îndemnului "Consumaţi probiotice":

"In căutarea unei digestii optime și a unei imunități de fier, apelăm din ce în ce mai des la probiotice, acele culturi de bacterii benefice concentrate într-o capsulă. Eficiența lor este din păcate relativă, puține trec de bariera acidă din stomac și și mai puține supraviețuiesc și se dezvoltă în colon. Ideea de a aduce "locuitori" noi, care să se aclimatizeze în intestinul nostru trebuie schimbată. Obiectivul ar fisă hrănim și să creștem populațiile de bacterii benefice deja existente! Nu de culturi noi de bacterii liofilizate avem nevoie, ci de hrană adecvată pentru colocatarii din colon. Bine hrăniți ei vor produce vitamine și acizi grași capabili să stimuleze imunitatea.
Ce trebuie să mâncăm pentru binele intestinului nostru? PREbiotice, adică fibre alimentare. Ce efect au ele? Pot fi consumate doar de bacteriile bune, care astfel vor crește și se vor multiplica conolizând teritorii din ce in ce mai ample. Interesant este că aceste fibre nu pot fi folosite de bacteriile rele, cele care dau balonare și probleme digestive (preferatul lor este zahărul!)
Fibrele cu efect prebiotic sunt în esență fragmente de glicozaharide, deci carbohidrați. Există 3 categorii:
- liliacee- praz, sparanghel, ceapă și usturoi, păstârnac
- asteracee- andive, anghinare
- amidon rezistent la digestie- banane verzi, cereale integrale (grâu, secară, ovăz)
Ca un mic secret culinar, tot amidon rezistent cu efect prebiotic avem și în cartofi, orez și paste făinoase fierte și consumate reci. Prin răcire amidonul se cristalizează și nu mai poate fi absorbit/digerat, așa că ajunge în colon unde hrănește bacteriile bune. Iată de ce salata de cartofi sau de paste și orezul de la sushi îngrașă mai puțin.
Introduceți mai des în meniu fibrele prebiotice de mai sus și intestinul vostru va fi fericit iar imunitatea se va întări. Sănătatea chiar vine din farfurie și nu trebuie să uităm că pe lângă nevoile noastre, trebuie să avem grijă și de nevoile coloniilor de bacterii benefice cu care împărțim viața. De binele lor depinde binele nostru!"

Taguri articol: nutritie cartofi mihaela bilic intestin imunitate balonare

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii