Sfatul medicului
4456 accesări 08 Mai 2017 0 comentarii

Plănuiţi un copil? Ce trebuie să faceţi ca să aveţi şanse maxime de reuşită. Totul despre ovulaţie şi perioada fertilă

Dacă doriţi să fiţi părinţi, primul lucru pe care trebuie să îl ştiţi este când are loc ovulaţia, adică perioada de fertilitate a partenerei, pentru că, în această perioadă, şansele de sarcină sunt cele mai mari.

Perioada fertilă a unei femei începe cu prima zi a ovulaţiei şi durează 3 zile după aceasta. Pentru că este vorba despre o perioadă scurtă, trebuie să ştiţi cum se calculează, pentru a profita de ea.


„Semnele şi simptomele ovulaţiei sunt destul de subtile şi totuşi, a înţelege când ovulezi şi a avea contact sexual regulat în jurul acelei perioade, în special cu o zi sau doua înainte de ovulatie, pot îmbunătăţi şansele de a rămâne gravidă. Există câteva metode în acest sens. Una dintre ele este metoda temperaturii bazale. Femeile utilizează această metodă pentru a identifica perioada fertilă prin observarea temperaturii corpului în fiecare dimineaţă, înainte de a începe orice altă activitate.


Aceasta se verifică în fiecare dimineaţă şi se notează pe un tabel. Urmărind acest tabel pe o perioada de câteva luni, se poate detecta o anumita regularitate. Zilele fertile sunt acelea în care temperatura corpului este mai ridicată decât în restul zilelor”, explică Liliana Tudose, consilier în alăptare, educator prenatal.

Testul de depistare a ovulaţiei

Testele de ovulaţie sunt similare testelor de sarcină şi au o acurateţe foarte mare în depistarea ovulaţiei (99,9%). În farmacii există mai multe branduri şi tipuri de teste, cu instruncţiuni de utilizare diferite.
„Testul se bazează pe creşterea nivelului unui hormon, denumit HL, prezent în urină. Testul trebuie repetat zilnic, începând din cea de-a zecea zi a ciclului. Atunci când fâşia de hârtie înmuiată în urină se colorează în bleu, înseamnă că ovulaţia va avea loc în următoarele 24-36 de ore. Un nivel crescut al hormonului HL nu garantează, întotdeauna, proximitatea ovulatiei. În cazul prezenţei unei probleme de sănătate, la nivelul unui ovar , rezultatul poate fi influenţat”, mai spune educatorul prenatal.

Schimbări ale mucusului cervical

În timpul ovulaţiei se semnalează prezenţa, la nivelul vaginului, a unui mucus incolor şi inodor, secretat de celulele colului uterin, glera cervicală. Acest mucus este abundent între a 10-a şi a 14-a zi a ciclului şi constituie mediul ideal de primire a spermatozoizilor. Graţie glerei cervicale, ei pot pătrunde în interiorul uterului şi pot urca spre ovul, pentru a-l fecunda. Această perioadă este considerată cea mai fertilă pentru femeie.

Modificarea poziţiei cervixului şi disconfort abdominal

Cervixul este partea din aparatul reproducător feminin care separă uterul de vagin. În timpul ovulaţiei acesta îşi schimbă poziţia şi textura. În perioada nonfertilă sau în afara ovulaţiei, cervixul este aproape închis şi destul de ferm. În perioada de ovulaţie cervixul are o textura moale, se deschide şi începe să urce uşor.

„Poziţia şi consistenţa cervixului se pot verifica cu ajutorul degetelor. Un alt semn al ovulaţiei este reprezentat de disconfortul în partea de jos a abdomenului. Anumite femei ştiu când are loc ovulaţia. Ele simt o durere ascuţită în partea de jos a abdomenului, de obicei în dreptul unui ovar şi disconfortul poate dura de la câteva minute, până la câteva ore. Alte semne ale ovulatiei mai sunt: o tensiune a sânilor, din cauza producerii de estrogen de către folicul sau o eventuală sângerare de mică amploare, denumită spotting”, conchide specialistul.

Odată ce veţi începe să fiţi atenţi la aceste simptome, veţi putea, foarte uşor, să depistaţi când sunteţi în perioada fertilă, iar „cadoul”, nu va întârzia să apară, asta în lipsa unor alte probleme de sănătate. Dacă încercaţi să concepeţi un copil, însă nu reuşiţi, cel mai bine este să consultaţi un specialist în obstetrică şi ginecologie.

Taguri articol: fertilitate sarcina bebe sfatul medicului parinti ginecologie liliana tudose teste alăptare copil gravidă ovulaţie

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.