11 Aprilie 2016
2204 accesări
1 comentariu

Sărbătorile pascale sunt prilej de bucurie şi întregire familială, în care toate rudele şi prietenii se adună în jurul meselor, mult prea copioase, pentru a sărbători Învierea Domnului. Numai că, educaţia tradiţională, în ceea ce priveşte bucatele pascale, ne împinge, pe mulţi dintre noi, să facem excese de natură alimentară, cu efecte negative asupra sănătăţii.

Specialiştii trag semnale de alarmă deoarece consumul exa-gerat de alimente bogate în pro-teine animale, mâncărurile greu de digerat sau gătite timp îndelungat şi bucatele preparate exclusiv din carne duc la indigestii, suprasolicitarea sistemului gastrointestinal şi vezicii biliare. Aceste dereglări apar în cel mai bun caz, dar sunt şi cazuri mai deosebite, în care unele persoane ajung la secţia de urgenţă cu afecţiuni grave care, uneori, necesită spitalizare.

Gospodinele învaţă de la atelierul culinar


Aproximativ 30 de persoane au participat, sâmbătă, 9 aprilie, la atelierul de gătit, susţinut de Tania Bordianu, la „Cămara cu merinde”. Acestea au primit sfaturi utile despre cum să gătească bucate sănătoase şi delicioase, fără a provoca dezechilibre majore în organism.


Masa de Paşte ar putea fi alcătuită din alimente tradiţionale, combinate cu mâncăruri vegetale, pentru a păstra echilibrul organismului.
Participanţii au învăţat cum să prepare tradiţionala pască, din fructe confiate şi diferite tipuri de alune, pateul din hrişcă, drob de linte şi sarmale vegetale, cu ciuperci, învelite în foiţe de orez.
Doamnele şi-au luat notiţe şi au gustat la final din bucatele gustoase preparate de susţinătoarea cursului de gătit. Astfel, au învăţat să fie pozitive în timp ce gătesc, pentru a transmite energia lor pozitivă, celor ce o consumă.


„Când gătim, este foarte important să folosim foarte mult mâinile, pentru a transmite energia noastră pozitivă. Mâncarea poate conţine super ingrediente, dar, dacă bucătarul este nervos, toată energia negativă se transmite mâncării şi apoi celui care o consumă”, explică Tania Bordianu, invitata specială, care a şi pregătit bucatele.

Mâncăruri complicate, lipsite de nutrienţi


Sarmale, drob, friptură, cozonac şi ouă vopsite sunt doar câteva dintre bucatele tradiţionale pe care orice persoană le pune pe masă, în ziua de Paşte. Sunt gustoase, dar şi sănătoase? Specialiştii în nutriţie consideră mâncarea gătită termic lipsită de elemente necesare corpului uman.

„Să luăm ca exemplu sarmalele. O oală de sarmale trebuie fiartă 5-6 ore. În aceste condiţii, toţi nutrienţii dispar, iar ce rămâne nu aduce niciun aport benefic corpului sau doar într-o măsură foarte mică”, explică Tania Bordianu.

Micul dejun copios, „bombă pentru organism“


Dimineaţa nu trebuie să consumăm alimente greu de digerat, pentru a nu ne epuiza toată energia în procesul de digestie. Un pahar de apă cu lămâie pe stomacul gol ajută organismul să se cureţe şi să se hidrateze, iar mesele de la micul dejun ar trebui să fie alcătuite din fructe, pentru ca organismul să nu depună un efort mare în procesul digestiei.


„Nu trebuie să mâncam dimineaţa, pentru că, până la ora 12, corpul se detoxifică, de aceea nu avem poftă de mâncare. Corpul nostru are puterea naturală să se detoxifice. Dacă noi dimineaţa mâncăm alimente consistente, greu de procesat, corpul se opreşte din detoxifiere ca să digere mâncarea”, mai spune Tania Bordianu.

Taguri articol: stil de viaţă diete cozonac ou stomac sare nutrienţi detoxifiere dezechilibre

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

1 comentariu

20 aprilie 2016
Biorezonanta
Consultatii BIOREZONANTA Constanta

In perioada: 24-26 aprilie, se va afla in Constanta reputatul medic Dr. Aurel.I. Bacean, specialist in neurochirurgie si terapii complementare care va oferi consultatii dupa urmatorul program: -duminica, 24 aprilie 2016: intre orele 14:00-18:00; -luni, 25 aprilie 2016: intre orele 09:00-18:00; -marti, 26 aprilie 2016: intre orele 09:00-18:00. Consultatiile vor avea loc la sediul centrului ON CLINIC situat in Bvd. Tomis, Nr.142 A, Etajul 2. Pentru programari si alte informatii nu ezitati sa ne contactati la Nr. de tel.: 0757.039.425. sau pe adresa de e-mail: [email protected]

Articol publicat de Vali PAPATANASIU