02 Decembrie 2015
1450 accesări
0 comentarii

Aliat principal în situaţiile stresante, sursă de consolare atunci când viaţa ne dezamăgeşte şi afrodiziac excelent, ciocolata este poate cel mai reconfortant şi iubit aliment. Însă cât este de sănătoasă?

Ca şi în cazul altor produse, consumată în exces, ciocolata nu este cea mai bună alegere pentru sănătate. Totuşi, există studii care arată că ciocolata – de obicei, neagră, cu cel puţin 70 la sută cacao – este cu adevărat un aliment ideal pentru organismul nostru.

Cercetările sunt în desfăşurare, dar deja s-a demonstrat că ciocolata este benefică pentru sănătatea inimii, circulaţiei şi creierului şi s-a sugerat că ar avea efecte pozitive şi în tratarea autismului, obezităţii, diabetului, bolii Alzheimer şi chiar în prevenirea îmbătrânirii.

Nici ciocolata cu lapte nu trebuie ignorată. Cele mai recente studii sugerează că aceasta ne furnizează nutrienţi valoroşi care scad riscul de boli de inimă.

Totuşi, până în prezent, au fost confirmate beneficiile ciocolate negre. Dacă până acum nu a fost printre preferatele voastre, o să o iubiţi imediat după ce îi veţi afla beneficiile. Atenţie, însă: vă veţi obişnui cu savoarea ei până la dependenţă!

1. Ciocolata neagră este benefică pentru inimă şi circulaţie. Un studiu recent a descoperit că ciocolata ajută la restabilirea flexibilităţii arterelor, prevenind şi blocarea acestora.

2. Cercetătorii finlandezi au descoperit că un consum moderat de ciocolată scade riscul de infarct.

3. Ciocolata este bogată în minerale precum potasiu, zinc şi seleniu. O ciocolată neagră de 100 de grame furnizează 67 la sută din necesarul zilnic de fier.

4. Cei care consumă ciocolată au un colesterol mai mic. Mai precis, studiile au arătat că ciocolata scade colesterolul LDL, supranumit colesterol „rău”, şi creşte nivelul colesterolului HDL, colesterolul „bun”.

5. Ciocolata este perfectă pentru piele. Flavonolii din ciocolata neagră pot proteja pielea de efectul negativ al razelor solare. Cu toate acestea, vă recomandăm să nu renunţaţi la crema de protecţie solară!

6. Deşi pare paradoxal, ciocolata ne poate ajuta să slăbim. Will Clover, specialist în neuroştiinţe, precizează că "un cub mic de ciocolată care este lăsat să se topească în gură cu 20 de minute înainte de masă declanşează senzaţia de saţietate în creier." Acest lucru ne determină să mâncăm mai puţin.

7. Un studiu din Finlanda a arătat că ciocolata reduce stresul femeilor însărcinate. Copiii acestora au zâmbit mai des decât copiii ai căror părinţi nu au consumat ciocolată.

8. Ciocolata poate preveni diabetul! Pudra de cacao îmbunătăţeşte sensibilitatea la insulină, aşa că ciocolata neagră consumată cu moderaţie poate întârzia sau preveni instalarea diabetului.

9. Ciocolata este benefică pentru creier. Se pare că flavonolii îmbunătăţesc memoria persoanelor în vârstă, iar proprietăţile antiinflamatorii ale ciocolatei negre s-au dovedit a fi eficiente în tratarea leziunilor pe creier, de tipul comoţiei cerebrale.

10.Cu toţii am observat acest lucru, dar oamenii de ştiinţă l-au şi dovedit: ciocolata ne îmbunătăţeşte starea de spirit. Aceasta conţine feniletilamină (FEA), aceeaşi substanţă chimică produsă de creier atunci când suntem îndrăgostiţi. PEA încurajează producerea de endorfine la nivelul creierului.

Deşi este mai scumpă, încercaţi să cumpăraţi numai ciocolată de calitate – cu cât mai puţine ingrediente şi fără aditivi – pentru a vă bucura cu adevărat de beneficiile ei.

Taguri articol: nutritie alzheimer ciocolata colesterol

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii