01 Aprilie 2016
2436 accesări
0 comentarii

Asociaţia sportivă Sanasport s-a alăturat proiectului demaratde Asociaţia „Dăruieşte Aripi“ce vizează reconstrucţiaşi modernizarea secţieide terapie intensivănou-născuţi din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa. Toate fondurile strânse în urma competiţiei Family Run, din cadrul evenimentuluiMaratonul Nisipului,au fost direcţionatecătre acest proiect.


Astfel, vineri, 1 aprilie, în cadrul unei conferinţe organizate la Centrul Medical Focus, preşedintele Asociaţiei Sanasport, Daniel Antonaru, a în-mânat un cec, în valoare de 4.500 lei, Alinei Vasea, fondatoarea Asociaţiei „Dăruieşte Aripi”.


La cursa Family Run din cadrul eve-nimentului „Maratonul Nisipului”, părinţii au alergat alături de copiii lor, pentru a le da un exemplu bun, pentru a promova sportul şi sănătatea prin sport, dar şi pentru a se bucura de privilegiul de a alerga pentru o cauză nobilă.


„Am hotărât să susţinem acest pro-iect pentru că este unul de suflet. La început ne doream să susţinem un proiect punctual, o persoană pe care să o putem ajuta, ne doream rezultate imediate, dar îi mulţumesc Alinei Vasea că ne-a arătat cum putem ajuta mai mulţi oameni, mai mulţi copii practic. Noi sprijinim viitorul copiilor din Judeţul Constanţa. Suma pe care participanţii la competiţie au reuşit să o strângă nu este reprezentativă pentru valoarea proiectului care se derulează, dar noi am dorit să promovăm acest proiect, ca oamenii să afle despre el, şi vom sprijini în continuare asociaţia până la finalizarea proiectului”, a declarat Da-niel Antonaru, preşedintele Asociaţiei Sanasport.


Toate persoanele care au alergat la maraton şi au ajutat la strângerea de fonduri au primit diplome în semn de recunoştinţă din partea Asociaţiei „Dăruieşte Aripi.” Pe platforma online oamenii încă mai pot face donaţii pentru a ajuta la finanţarea proiectului.


Ce presupune proiectul


Valoarea proiectului de reconstrucţie şi modernizare a secţiei de terapie intensivă este de un milion două sute mii euro. Iniţiatorii proiectului speră ca acesta să fie finalizat până la sfârşitul anului curent.


Spitalul a alocat un spaţiu, o suprafaţă de aproximativ 700 de metri pătraţi, iar acolo se vor face camere individuale, cu câte un incubator sau două, în aşa fel încât dacă există un copil cu prezumţie de infecţie, să poată fi tratat sepa-rat, pentru că scopul proiectului este scăderea mortalităţii şi morbidităţii neonatale.


„Suntem pe ultima sută de metri cu strângerile de fonduri. Constănţenii pot direcţiona 2% din impozitul pe profit, în acest fel ei pot contribui la realizarea acestui proiect, iar firmele pot direcţiona 20% din impozitul pe profit. În ultimul timp a fost o implicare masivă a mea, dar şi a medicilor în căutare de fonduri. Medicii care se ocupă de terapia inten-sivă neonatală muncesc foarte mult şi trag practic din ghearele morţii aceşti copii”, a declarat Alina Vasea, fondatoarea Asociaţiei „Dăruieşte Aripi”.


În urmă cu câţiva ani, secţia de terapie intensivă pentru nou-născuţi avea doar 4 medici, acum, datorită acestui proiect, sunt 11. Cadrele medicale au participat, anul trecut, la un curs de specializare în cardiologie neonatală, pe care l-au finalizat la sfârşitul anului 2015. Construirea noului centru urmăreşte şi scăderea infecţiilor intra-spitaliceşti.


„Vom face toate demersurile pentru ca infecţiile intra-spitaliceşti să fie înlă-turate. Dorim crearea unei structuri moderne a secţiei de terapie intensivă neonatală la standarde europene. În istoria spitalului nu a fost creată niciodată o secţie nouă de terapie intensivă pentru nou-născuţi”, adaugă Alina Vasea.


Condiţii extremela secţia de nou-născuţi


Actuala secţie de nou-născuţi este sub standardele europene, iar medicii se confruntă cu dificultăţi în îngrijirea copiilor, de aceea şi nevoia de a construi un centru nou cu aparatură modernă. De multe ori, medicii se confruntă cu supraaglomerarea secţiei, deoarece numărul de locuri este limitat.


Cadrele medicale îşi doresc foarte mult o secţie de terapie intensivă şi un compartiment de prematuri într-o locaţie modernizată şi funcţională.


„Anul trecut am tratat în centrul de terapie intensivă 300 de nou-născuţi. Şi prematurii sănătoşi au nevoie de incubator, produse medicamente şi produse de îngrijire. În terapie intensivă sunt nouă copii la această oră, iar la prematuri sunt 15. De regulă avem mult mai mulţi, avem chiar şi 21. Să tratezi 21 de copii pe un număr de 8 locuri nu este uşor”, mărturiseşte dr. Livia Frăţiman, şef secţie neonatologie


Noua secţie de terapie intensivă va dispune de 28 de locuri.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU