02 August 2017
1861 accesări
0 comentarii

Persoanele diagnosticate cu diabet, dar şi cele cu riscul de a dezvolta această afecţiune, din localităţile Cumpăna, Negru Vodă şi Valu lui Traian, au fost investigate, tratate şi informate cu privire la boala de care suferă, în cadrul proiectului „Servicii de Prevenţie, Informare şi Consiliere” în diabet (SPIC).

„Zece cadre medicale din localităţile ţintă au fost instruite pentru prevenţia primară şi secundară în diabet şi au primit instrumente de lucru pentru monitorizarea şi evaluarea corectă a persoanelor aflate la risc sau care sunt deja diagnosticate cu diabet. Cadrele medicale participante la program au fost incluse în reţelele medicilor de familie şi a asistenţilor educatori în diabet pentru continuarea asistenţei tehnice şi după finalizarea proiectului”, a declarat Liliana Moldoveanu, preşedinte al Asociaţiei Copiilor şi Tinerilor cu diabet „Sweet Land”, din Constanţa.

În cadrul campaniilor de informare, depistare activă şi consiliere, persoanele din localităţile ţintă au fost testate pentru nivelul glicemiei, iar persoanele deja diagnosticate cu diabet sau identificate a se afla la risc de a dezvolta diabet au fost testate pentru nivelul hemoglobinei glicozilate. Persoanele cu diabet sau aflate la risc au fost consiliate pentru probleme colaterale tratamentului (şcoală, căsnicie, maternitate, muncă, viaţă sănătoasă etc.) dar şi pentru probleme ce ţin de respectarea drepturilor acestor persoane.

Durata de implementare a proiectului a fost de 15 luni şi s-a realizat de Asociaţia „Sweetland”, Consiliul judeţean, DSPJ, CJAS, primării, cabinete medicale locale, dar şi cu asociaţii de specialitate.

Taguri articol: stiri medicale tratament diabet diagnostic

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU