05 Februarie 2017
1667 accesări
0 comentarii

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) vrea să rezolve problema Radioterapiei, astfel încât bolnavii de cancer să nu mai fie nevoiţi să se deplaseze tocmai în Bucureşti pentru tratament.

„Este absolut necesar ca Spitalul Judeţean să beneficieze de un centru de terapie, pentru ca pacienţii să se poată trata aici. Tocmai de aceea, vom vorbi şi cu autorităţile locale, care să ne spri-jine în găsirea unei soluţii şi bolnavii să primească ajutor de specialitate în Constanţa”, ne-a declarat directorul DSPJ, dr. Constantin Dina.

Reamintim că activitatea serviciului de Radioterapie din cadrul SCJU a fost suspendată în luna aprilie a anului trecut, după ce aparatului cu cobalt i-a expirat avizul de funcţionare. Altfel spus, sursa de cobalt are o durată de viaţă care nu poate fi depăşită cu mult peste, aşa că, după o anumită perioadă de timp, se află în incapacitate de a mai trata pacienţi.

În concluzie, epuizându-se sursa, aparatul nu a mai funcţionat şi în aceste condiţii s-a suspendat activitatea. La momentul actual, radioterapia pentru toţi pacienţii din Constanţa se face la Institutul Oncologic Bucureşti, în grija spitalului intrând şi sarcina de a se îngriji ca bolnavii să fie transportaţi şi să li se asigure tot ce trebuie de la internare până la externare.

„Este adevărat că suntem văduviţi de folosirea Radioterapiei, dar ne aflăm în căutarea unor soluţii vizavi de rezolvarea acestei probleme prin construirea unui buncăr, în care să aducem două acceleratoare de particule. În acelaşi timp, intenţionăm să facem expertizarea buncărului existent pentru a vedea de ce este nevoie acolo şi să putem folosi acest buncăr. Ar fi păcat să nu îl putem utiliza”, a explicat managerul SCJU, dr. Cătălin Grasa.

Până atunci, însă, cadrele medicale încearcă să ajute bolnavii aşa cum pot.

„Radioterapia îi ajută foarte mult, dar până o vor putea face din nou la Constanţa, noi le dăm tratamente pentru a le alina suferinţa. Din păcate, mulţi dintre ei nu se pot deplasa pentru această procedură tocmai la Bucureşti, din cauza stării precare de sănătate”, a precizat dr. Laura Mazilu, şeful secţiei Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU