14 Septembrie 2015
947 accesări
0 comentarii

Predispuse la infecţii,femeile se pot confruntade mai multe oriîn decursul vieţiicu episoade de infecţii urinare. Spre deosebirede bărbaţi, femeile pot faceo serie de complicaţii care pot duce la pierderea rinichilorşi care le împiedică să poarte o sarcină fără probleme.

De la dureri îngrozitoare în momentul urinării, sânge în urină, dureri lombare, febră şi vărsături, „tabloul” complet al unei infecţii urinare în cazul femeilor indică prezenţa în organism a unor bacterii care necesită tratament şi diagnosticare în cel mai scurt timp. Pe lângă faptul că boala are manifestări extrem de supărătoare, ea se poate complica şi poate crea probleme la rinichi.

„Senzaţie de urinare frecventă, dureri şi usturimi la urinat, pierdere involuntară de urină sau hematurie (sânge în urină) sunt simptome care trebuie să aducă pacienta la medicul specialist. De asemenea, nu trebuie ignorate nici febra, frisoanele sau durerile lombare. Resimţirea şi a unei dureri pelviene, dar şi nevoia de a urina tot timpul chiar dacă vezica este golită sunt indicii de avansare a bolii.

Diagnosticul pleacă de la rezultatul de urocultură pozitiv, dar pot fi şi semne care se evidenţiază prin examenul de urină, însoţit de simptomatologia specifică acestei afecţiuni”, explică dr. Azis Olgun, medic specialist urolog.

De ce apare boalaÎn 80% din cazuri (valabil pentru infecţiile urinare comune), bacteria implicată este Escherichia coli (E. coli), microb care se află în mod normal la nivelul colonului şi anusului.Cele mai uşoare forme sunt infecţiile urinare inferioare, adică cistitele şi uretritele, şi cele superioare, pielonefritele, care urcă spre rinichi şi care sunt mult mai periculoase.

„Tratamentul infecţiei urinare este unul antibiotic în cele mai multe cazuri, iar antibioticul este prescris de către medic ţinând cont în principal de rezultatul antibiogramei şi de starea generală de sănătate a pacientului. În general, simptomele cedează prompt la tratamentul corect, dar, în ciuda acestui fapt, trebuie respectată cu stricteţe durata de tratament indicată de medic, durată care poate varia de la trei până la mai multe zile în cazul infecţiilor repetate sau complicate. După terminarea tratamentului, este necesară repetarea testelor de urină pentru a confirma dispariţia infecţiei. Este important să se respecte durata de tratament, deoarece simptomele infecţiei urinare pot dispare înaintea dispariţiei infecţiei propriu-zise.Afectarea rinichilor, dacă se ajunge la acest punct, necesită în general mai multe săptămâni de tratament şi, după caz, spitalizare. Dacă sunt tratate, aceste infecţii nu produc complicaţii renale”, a mai spus medicul.

Reguli de prevenţie şi recidivăPrevenţia în cazul infecţiilor urinare la femei începe cu câteva reguli simple. Printre acestea, renunţarea la contracepţia locală, golirea completă a vezicii, educarea în privinţa expunerii la frig, dar şi utilizarea cu precauţie a antibioticelor.„Pe lângă aceste bacterii prezente în organism, apariţia bolii poate fi favorizată de utilizarea unor produse inadecvate igienei intime, de lenjeria prea strâmtă şi, uneori, de începerea vieţii sexuale.Educarea pacientelor încă de la începerea vieţii sexuale, dar şi în privinţa utilizării diverselor metode contraceptive constituie primul pas în profilaxia acestor boli”, a completat dr. Azis Olgun.

Taguri articol: tratament hematurie infecţiei urinare bacterii

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase