buna, de o saptamana am un nod in gat si in capul pieptului!!Simt ca ma sufoc!!24 de ani ......Este serioasa treaba,nu as vrea sa am si atacuri de panica.
Dereglările glandei tiroide sunt destul de des întâlnite mai ales atunci când organismul suferă transformări majore, cum ar fi la naştere, la pubertate sau după 60 de ani.
Una dintre cele mai importante glande ale corpului, tiroida este situată la nivelul bazei gâtului, chiar sub „mărul lui Adam”, şi produce hormoni cu rolul de a regla metabolismul. Aceasta este responsabilă de temperatura corpului, circulaţia sângelui, apetitul şi nivelul de energie. Mai mult, tiroida acţionează asupra tonusului muscular, al zahărului şi al colesterolului din sânge, al sistemului central nervos şi influenţează în special procesul de metabolizare a carbohidraţilor şi a grăsimilor. În cazul în care întâmpinaţi probleme cu funcţionarea corectă a acestei glande, efectele pot fi destul de severe.
CITEŞTE ŞI: Suferinţa bolnavilor de tiroidă. Operaţia este vitală
Când apar afecţiunile tiroidei
Problemele glandei tiroide sunt strâns legate de producţia hor-monilor tiroidieni. Dacă aceasta este prea mare, există riscul declanşării hipertiroidei, iar dacă este prea mică, poate apărea hipotiroida. Astfel, o glandă tiroidă care nu este suficient de activă va duce la hipotiroidism, o problemă mult mai răspândită decât hipertiroidismul. Cu toate acestea, atât în cazul hipotiroidei, cât şi al hipertiroidei, se poate observa prezenţa unei guşe şi îngroşarea gâtului, ceea ce indică anomalii ale funcţiei glandei tiroide. În cazuri mai rare, ţesutul glandular poate creşte excesiv ceea ce determină apariţia de noduli care pot fi canceroşi. Se estimează că aproximativ 1% din cancerele diagnosticate sunt cazuri de cancer tiroidian. Potrivit specialiştilor, femeile sunt de până la opt ori mai expuse la afecţiuni tiroide decât bărbaţii.
Primele semne ale unei tiroide „leneşe”
Hipotiroidismul sau tiroida „leneşă” apare atunci când glanda tiroidă nu produce suficienţi hormoni. Cea mai frecventă cauză a acestei boli este tiroidita Hashimoto, o afecţiune în care sistemul de apărare al corpului produce anticorpi care atacă şi distrug, în timp, ţesutul tiroidian. De cele mai multe ori, în caz de hipotiroidism, organele nu mai funcţionează la capacitate normală şi îşi încetinesc activitatea. Printre semnalele care ar trebui să vă dea de bănuit sunt oboseala şi epuizarea fizică, acumularea de kilograme, lipsa de iniţiativă, apatia, pielea rece şi uscată, părul deteriorat şi unghiile casante, imposibilitatea de concentrare.
CITEŞTE ŞI: Guşa nodulară, potenţial risc de cancer tiroidian
Totodată, bolnavii afectaţi de hipotiroidism prezintă o intoleranţă la temperaturi scăzute, au tulburări de memorie, dureri musculare, colesterolul ridicat, sunt depresive şi au pulsul scăzut. Persoanele care prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi sunt cele care au antecedente familiale cu boli tiroidiene, femeile care au născut recent şi cele care au peste 40 de ani, dar şi bărbaţii în vârstă de peste 65 de ani.
Cauzele şi simptomele hipertiroidismului
Glanda tiroidă mai poate fi afectată şi de secreţia exagerată de hormon tiroidian, ceea ce duce la hipertiroidism. Simptomele acestei boli sunt destul de caracteristice şi uşor de depistat, precum nervozitatea accentuată, tulburările de somn, oboseală musculară, scădere în greutate, transpiraţii abundente, flatulenţe şi balonări frecvente, creşterea frecvenţei bătăilor inimii sau căderea părului. Lăsată netratată, această boală poate duce la complicaţii precum hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă, scăderea acuităţii vizuale sau chiar tulburări psihice.Pentru tratamentul hipertiroidismului, doctorul vă poate recomanda medicamente specifice care au rolul de a opri producerea excesivă de hormoni.
CITEŞTE ŞI: Tiroida autoimună - un diagnostic grav anunţat de kilograme în plus şi pielea uscată
O altă metodă de a vă vindeca permanent de această boală este îndepărtarea parţială sau totală a glandei, dar numai în cazul în care tratamentul nu a dat rezultate. De menţionat faptul că simptomele afecţiunilor tiroidei apar în timp şi se dezvoltă încet, în mai multe săptămâni sau luni.
buna, de o saptamana am un nod in gat si in capul pieptului!!Simt ca ma sufoc!!24 de ani ......Este serioasa treaba,nu as vrea sa am si atacuri de panica.
Domnule doctor la ecografia cervicala au constatat următoarele : Hipertrofică tiroidiană cu vascularizație moderat crescută este motiv de îngrijorare? Regiunea cervicala stânga dreapta nu prezintă formațiuni înlocuitoare de spațiu decelabile ecografic si fara adenoplatii laterocervicale cervicale. A fost investigație imagistica. care e părerea dvs, e ceva grav?
Senzatia de nod in gat in 90 la suta din cazuri e de la stomac, esofagita de reflux, hiperaciditatea, trebuie tinut regim, tretament, etc, mergi la Gastro..
de 8 ani simt un nod in git am luat zeci de pastile de calci si nici un rezultat de citeva luni tot mai rau ma simt am slabit am probleme cu constipatia,ma simt tot obosita ma stringe in git de am impresia ca ma dore si limba ce sa fac?am facut in 2013 analize si ecograf de glanda si mi sa spus ca nu am probleme ce sa fac?
am 34 de ani ,am avut dureri de cap am fost sa vad cum stau cu glanda tiroida si miau iesit la analise valorile urm. anti-TPO 94,0 Ul/ml valorile de referinta <35UL/ML FT40.953ng/ml valori de referinta 0,8 -1,9ng/ml TSH4,66qUl/ml valori de referinta 0,4- 4 qUl/ml medicu endocrinolog mia prescris eutirox de 50 mg,mi s-a spus ca am o glanda autoimuna si ca trebuie sa iau medicamentele toata viata in schimb dr neurolog mi-a spus sa nu mai iau pentru ca ma trece in hipotiroidie ,as dori sa imi dati un sfat .Va multumesc
Buna..eu am fost la endocrinologie si am aceleasi simptome doar ca eu slabesc tare mult in loc sa ma ingras.nici nu mi-a spus doamna ca am ceva cu glanda...ce pot sa iau sa imi revin?mi-a dat ceva tratament pe baza nervoasa..dar nu are efect
Am o poeta de mancare ca un nebun. Ma scol noaptea si mananc detote de vreo2ori PE noapte si starea de obaseala ñu dispare niciodata. Por suferi de afectiuni ale glandei? Astept raspuns. Va multumesc.
Eu am slabit fff mult am cred ca aproximativ 47 de kg nu stiu ce sa fac,nu am fost niciodata la un medic endocrinolog,si toate astea mi sau intamplat dupa ce am nascut si nu am nici pofta de mancare.voi ce credeti ca am probleme cu glanda?va multumesc astept raspuns
Am a east problema de sanatate luam. Tratamentul dar vedeam k. La ingrasam mult . Am lasat tratamentul!! Shi acum sunt speriata de crea ce am citit!! Ce se poate face ? Continui tratta cu aceiasi doza ce o aveam sua consult din nou endocrinologia!! Va mulzumesc!!
DIN CE AM CITIT CRED CA AM SI EU CITEVA PROBLEME ADICA CRESTEREA FOARTE TARE IN GREUTATE MAI ALES IN ZONA ABDOMINALA,MI SE RACESC MIINILE SI PICIOARELE PALPITATII LA INIMA SI INGHIT MAI GREU PE PARTEA STANGA SI SUB MARUL LUI ADAMAM AMETALI FOARTE DESE.AM AVUT ACUM 4-5 ANI MARI CADERI DE CALCIU.CE AR PUTEA FII?