Diete
2342 accesări 07 Martie 2016 0 comentarii

„Nu e de vină mâncarea, răul vine de la stres”

Din ce în ce mai multe persoane se plâng de tulburări digestive şi caută cu îngrijorare şi speranţă diete şi recomandări nutriţionale care să-i scape de durere. De la gastrită, balonare, reflux esofagian şi colon iritabil, toate simptomele digestive au o componentăpsiho-emoţională şireflectă o somatizare a stresului, atrage atenţia medicul nutriţionist Mihaela Bilic.

„«Mă doare stomacul de nervi» e o expresie bazată pe realitate, a nu putea/şti face faţă presiunii, grijilor şi problemelor lasăurme. Inflamaţia mucoaselor şi contracţia musculaturii netede a tractului digestiv (muşchi ce nu pot fi controlaţi cu voinţă) duce la spasme, durere, disconfort. Şi pentru asta nu e de vină mâncarea, nu căutaţi factori alimentari cauzatori, răul vine de la stres.
Persoanele interiorizate, care se consuma şi se implică mult, cărora le pasă de toţi şi de toate, perfecţioniştii, exigenţii şi cei dornici de control, au cu toţii şanse mari să facă gastrită. Când te enervezi te doare, când ceva nu este cum trebuie simţi o gheară în stomac, când ai griji, probleme sau necazuri ţi se pune un nod în gât sau o greutate în capul pieptului. În această situaţie nu de un regim alimentar ai nevoie, ci de o conştientizare şi o diminuare a stresului.
Se vor găsi mulţi care să vă recomande diete fără grăsimi, fără condimente, fără crudităţi, vă vor spune să renunţaţi la carne, lactate şi ciocolată, vă vor da combinaţii insipide şi fierturi neapetisante. Sfatul meu e să vă întrebaţi dacă nu există o problemă reală în viaţa voastră, o nemulţumire, o insatisfacţie, o frustrare. Pentru ca răul din burtă e legat de răul din suflet. Şi rareori se tratează cu supa de legume şi orez fiert!”, atrage atenţia medicul Mihaela Bilic.

Taguri articol: diete mihaela bilic stres

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.