21 Iulie 2017
7814 accesări
0 comentarii

Persoanele care suferă de litiază renală (pietre la rinichi) experimentează o durere abdominală extrem de puternică, denumită colică renală. Despre această durere, produsă de deplasarea pietrelor renale, se spune că este una dintre cele mai puternice dureri existente, cu o intensitate mai mare decât durerea din timpul naşterii vaginale. Ea debutează în partea de jos a abdomenului, iradiază inghinal şi în zona lombară şi, iniţial, vine în pusee.

„Pietrele la rinichi sunt depozite dure, formate din săruri acide şi minerale. Cu toate că deplasarea calculilor este extrem de dureroasă, aceştia nu determină leziuni în timpul deplasării. Dacă aceste pietre sunt de dimensiuni mici, ele pot fi eliminate pur şi simplu, prin consumul unei cantităţi suficiente de apă, împreună cu eliminarea unei cantităţi mici de sânge. În alte cazuri poate fi nevoie de metoda chirurgicală, iar în alte situaţii, calculii de mari dimensiuni pot fi sparte cu ajutorul ultrasunetelor”, explică dr. Viorel Tode, urolog.

Când calculii sunt eliminaţi spontan, pentru diminuarea durerii sunt utilizate medicamente, precum antiinflamatoare nesteroidiene şi antispastice, dar şi antiemetice, pentru stoparea vărsăturilor şi a stării de greaţă , care, apropape întotdeauna, însoţesc crizele de colică biliară. Pentru a evita formarea pietrelor în rinichi şi, ulterior, colica biliară, este necesară consumarea de multe lichide.

Nivelul mare de calciu din organism (hipercalciuria) este un alt factor de risc pentru formarea calculilor renali.

Colica renală, de obicei, apare la persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 şi 50 ani, fiind mai frecventă la bărbaţi. O criză de colică biliară poate dura chiar şi şase ore, timp în care durerea ajunge la intensitate maximă. Complicaţiile colicii renale includ: stenoza ureterală, abces, infecţie, perforaţia ureterală, afectarea rinichiului, urosepsis.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU